Начало / Актуални теми / Болка в големия пръст на крака – какви са причините?

Болка в големия пръст на крака – какви са причините?

фев. 27, 2018

Болка в крака

Болката в големия пръст на крака е чест симптом, който възниква при увреждане на някоя от структурите на палеца на крака – кожа, кости, стави, нерви, кръвоносни съдове, нокти и меки тъкани (мускули, сухожилия). Понякога болката може да се придружава и от изтръпване, подуване, затопляне, скованост.

Какви са причините за болка в големия пръст на крака?

Ето някои по-чести причини за поява на болка в палеца на крака:

Бунион (халукс валгус)

Халукс валгус се нарича изпъкналото кокалче на палеца на крака. Представлява деформация на първата метатарзофалангеална става (ставата в основата на палеца). Постепенно с течение на времето, големият пръст се извива навън, като застава под другите пръсти. Главичката на първата метатарзална кост изпъква и се появява болезнена и зачервена подутина.

Халукс валгус се среща по-често при жени, като най-честата причина за възникването му е носене на неудобни обувки.

Възможностите за лечение включват: упражнения за разтягане, използване на сепаратори, шини, а при по-тежки случаи може да се извърши оперативно лечение.

Подагра

Подаграта е заболяване, при което поради нарушение в обмяната на пурините се повишава пикочната киселина в кръвта. Настъпва отлагане на уратни кристали в околоставните тъкани. Развива се подагрозен артрит, който най-често засяга първата метатарзофалангеална става на палеца на десния крак. Заболяването протича с внезапни ставни кризи през нощта. Има силна болка и оток в ставата. Кожата е зачервена и затоплена. Ако не се провежда лечение в основата на палеца могат да се формират тофи – струпване на клетки (хистиоцити, гигантски клетки) около уратните кристали. Кожата над тофите е опъната, а понякога е разранена и може да се види бяла, тебеширена субстанция.

За лечение на подагрозния пристъп се прилагат колхицин и нестероидни противовъзпалителни средства. А за лечение на повишената пикочна киселина (хиперурикемия) се използват средства, които намаляват продукцията или увеличават излъчването на пикочната киселина с урината.

Артрит

Артритът на първата метатарзофалангеална става е друга честа причина за болка в основата на палеца. Най-често се касае за остеоартрит, при който е налице дегенеративно изменение в ставния хрущял. Палецът непрекъснато се движи нагоре и надолу, докато ходим, което предразполага за износване на ставните повърхности.

Други, по-редки видове артрит, които засягат големия пръст на крака са ревматоиден артрит и псориатичен артрит.

Характерни симптоми при артрит на големия пръст са: болка в основата на палеца, подуване, ограничени движения. При някои хора с остеоартрит на първата метатарзофалангеална става може да се развие състояние, наречено hallux rigidus, при което има необичайна скованост на ставата и ограничени движения на палеца.

Врастнал нокът

Врастналият нокът е състояние, което най-често засяга големия пръст на крака. Развива се когато единият ъгъл на нокътя враства под кожата, която го обгръща. Обикновено се дължи на лоша грижа за краката, неправилно изрязване на ноктите. Симптомите включват болка, подуване и зачервяване. Понякога може да се развие инфекция.

Лечението се състои в правилно изрязване на ноктите, накисване на краката в топла вода, внимателно избутване на кожата от ноктите, антибиотичен крем при нужда.

Сезамоидит

Сезамовидните кости на стъпалото са две малки костици с форма на грахово зърно, намиращи се по долната повърхност на главата на първата метатарзална кост, близо до първата метатарзофалангеална става. За тях се залавят сухожилията на мускулите, сгъващи палеца на крака.

При сезамоидит настъпва възпаление на сезамовидните кости и околните сухожилия. Обикновено възниква при носене на обуви с високи токчета, бягане, спортуване (например баскетбол), танцуване (например балет).

Главният симптом е поява на болка в областта на долната повърхност на първата метатарзофалангеална става. Болката се развива постепенно, като се влошава при натоварване на крака.

Лечението цели намаляване на натоварването в съответната зона чрез носене на удобни обувки, подходящи стелки, почивка.

Други причини за поява на болка в големия пръст на крака са:

  • разтягане на сухожилията на мускулите на палеца на крака
  • фрактура на костите на големия пръст
  • мазол на големия пръст на крака
  • онихомикоза – гъбична инфекция на нокътя на палеца
  • измръзване
  • увреждане на нерви, диабетна невропатия
  • нарушено кръвоснабдяване при съдови заболявания.