Начало / Актуални теми / Видове тении – говежда, свинска, кучешка

Видове тении – говежда, свинска, кучешка

мар. 26, 2019

видове тении

Тениите са тип плоски червеи, отнасящи се към клас Cestoidea. Те имат плоско лентовидно тяло (стробила), което се състои от главичка (сколекс), шийка (колон) и членчета (проглотиди). Дължината им зависи от броя на членчетата и може да варира от няколко милиметра до 10 метра и повече.

Какви видове тении има?

Различават се следните видове:

Говежда тения – тениаринхоза

Причинителят на говеждата тения е Taeniarhyncus saginatus, който паразитира в тънките черва на човека и достига до 6 и повече метра дължина. Развитието на говеждата тения става чрез смяна на два гостоприемника. Краен гостоприемник е човекът – в тънките му черва се развива полово зрялата форма на паразита. Междинен гостоприемник е едрият рогат добитък (говеда, телета, биволи) – в тяхната мускулатура се развива личинковата форма на тенията – Cysticercus bovis.

Източник на зараза е опаризитения с говежда тения човек, който отделя чрез фекалиите си яйцата на паразита във външната среда. Животните се инвазират от фураж, трева, вода, контаминирани с яйца от човешки фекалии. Човек се заразява при консумация на недобре термично обработено месо (говеждо, телешко), опаразитено с Cysticercus bovis. Погълнатите цистицерки за около 3 месеца достигат полова зрялост и започват да отделят яйца.

Често тениаринхозата протича безсимптомно. Болните могат да се оплакват от обилно слюноотделяне сутрин, тежест и болка в горната част на корема, отпадналост, световъртеж, лесна раздразнителност, сърбеж в аналната област. Някои болни имат намален, а други повишен апетит.

За лечение на говеждата тения се използват противоцестоидни препарати, екстракт от мъжка папрат, тиквени семки, нарови кори.

Свинска тения – тениоза

Причинителят на свинската тения е Taenia solium, която достига 1.5 до 2 метра дължина. Краен гостоприемник е човекът – в тънките му черва паразитира полово зрялата тения, която може да живее в него десетки години. Междинен гостоприемник е свинята.

Източник на зараза е болният от тениоза човек. Той отделя яйцата на паразита с фекалиите си и замърсява околната среда. Свинете се заразяват като поглъщат замърсени с яйца хранителни отпадъци.

Човек се заразява със свинска тения при консумация на контаминирано с цистицерки свинско месо.

Тениозата протича с гадене, повръщане, болки в корема, главоболие, световъртаж, нарушен сън.

Цистицеркоза – причинява се от Cysticercus cellulosae

Човекът може да бъде и междинен гостоприемник на свинската тения. Той се заразява при консумация на плодове и зеленчуци, замърсени с човешки фекалии, съдържащи яйца на свинска тения. В стомаха на болния от погълнатите яйца се освобождават онкосфери, които по кръвен път се разнасят из цялото тяло, където се развиват цистицерки.

Най-често се локализират в мускулите на езика, шията, крайниците, в очите, мозъка и др.

Симптоматиката при цистицеркоза зависи от локализацията на цистицерките. При засягане на кожата, мускулите и костите симптомите са слабо изразени, но очната и мозъчната цистицеркоза могат да протекат тежко.

Рибна тения – дифилоботриоза

Най-често рибната тения се причинява от Diphyllobothrium latum, която е дълга от 2 до 10 метра. Развитието на рибната тения става чрез смяна на три гостоприемника. Краен гостоприемник е човекът, междинен гостоприемник са сладководни рачета, а допълнителен гостоприемник са сладководни риби (шаран, пъстърва).

Човек се заразява при консумация на недостатъчно термично обработена риба. Пациентите се оплакват от гадене, тежест в епигастриума, световъртеж, бледост, зачервен език, болка при преглъщане, парестезии.

Други видове тении са:

  • кучешка тения – ехинококоза
  • алвеокок – алвеококоза
  • малка тения (тения джудже) – хименолепидоза
  • миша тения – миша хименолепидоза
  • тиквовидна тения – дипилидиоза
  • ценуроза.

Прочетете за:
Рибна тения
Ехинокок на белия дроб
Ехинокок на черния дроб