Начало / Актуални теми / Възел на щитовидната жлеза – видове, причини

Възел на щитовидната жлеза – видове, причини

мар. 9, 2020

възел на щитовидната жлеза

Възел на щитовидната жлеза се формира в резултат на абнормно разрастване на клетките на щитовидната жлеза (тиреоцитите). Представлява твърда или изпълнена с течност бучка.

Възлите на щитовидната жлеза (тиреоидните нодули) се срещат сравнително често – откриват се при около половината от хората над 60 годишна възраст, като по-често се наблюдават при жени. Над 90 % от тиреоидните възли са доброкачествени образувания.

Повечето възли на щитовидната жлеза не причиняват симптоми и се откриват случайно при изследване по друг повод. Някои щитовидни възли обаче могат да станат достатъчно големи, за да бъдат видими или да затруднят дишането, преглъщането.

Какви видове щитовидни възли (тиреоидни нодули) има?

Тиреоидните възли могат да бъдат класифицирани по различни признаци. Различават се например:

  • плътни възли и възли, изпълнени с течност – кисти на щитовидната жлеза
  • доброкачествени и злокачествени възли
  • единични или множествени възли
  • студени възли (това са възли, които не продуцират щитовидни хормони), топли възли (състоят се от нормални щитовидни клетки, които произвеждат щитовидни хормони) и горещи възли, при които е налице свръхпродукция на тиреоидни хормони.

Какви са причините за поява на възел на щитовидната жлеза?

Възли в щитовидната жлеза могат да се развият поради различни причини. Ето някои от тях:

  • Йоден дефицит

Липсата на йод в диетата води до понижена секреция на щитовидни хормони, което е причина за повишена секреция на TSH. В резултат настъпва хипертрофия и хиперплазия на клетките на щитовидната жлеза (тиреоцитите). Щитовидната жлеза увеличава размера си и се развива гуша (струма). Гушата може да бъде дифузна, нодозна и смесена. При нодозната (възловидна) форма в щитовидната жлеза се формират един или повече възли. Те варират по големина от няколко милиметра до няколко сантиметра. Повърхността на жлезата е неравна поради възлите, които се намират в нея.

  • Хронично възпаление на щитовидната жлеза

Хроничният лимфоцитен тиреоидит на Хашимото е автоимунно заболяване, при което се образуват антитела, водещи до увреждане на щитовидните клетки и до понижена функция на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм. Щитовидната жлеза е увеличена, с плътна консистенция и възлеста структура.

  • Аденом на щитовидната жлеза

Аденомите на щитовидната жлеза представляват доброкачествени тумори. Дължат се на разрастване на нормалната тиреоидна тъкан, като причината е неизвестна. Аденомите могат да бъдат единични или множествени, като размерите им достигат 2-6 см. Добре отграничени са от околната жлезна тъкан чрез фиброзна капсула.

Възможно е аденомът да секретира повишено количество щитовидни хормони, като в тези случаи се говори за токсичен аденом на щитовидната жлеза. Той най-често е единичен възел.

  • Киста на щитовидната жлеза

Част от възлите в щитовидната жлеза се оказват кисти – кухини, изпълнени с течност. Голяма част от тези кисти са резултат от кистична дегенерация на аденом на щитовидната жлеза. Те често са пълни с кафява мътна течност, която съдържа кръв, хемосидерин и клетъчни фрагменти. Обикновено кистите са доброкачествени.

  • Рак на щитовидната жлеза

Тиреоидният карцином е най-честото злокачествено заболяване на щитовидната жлеза. Рядко се срещат саркоми, тератоми, лимфоми, метастатични тумори. Карциномът на щитовидната жлеза се изявява с появата на възел, който е плътен, неравен и лошо отграничен от околната тъкан. Той прораства през капсулата и обхваща околните тъкани, като сраства с тях.

Прочетете за:
Възли на щитовидната жлеза – симптоми, диагноза, лечение
Токсичен аденом
Ендемична гуша