Начало / Актуални теми / Как се диагностицира чернодробна цироза?

Как се диагностицира чернодробна цироза?

окт. 12, 2020

диагностицира чернодробна цир

Чернодробната цироза е дифузно заболяване на черния дроб, което се характеризира с некроза на хепатоцитите (чернодробните клетки), дифузно разрастване на съединителната тъкан и възлеста регенерация на чернодробния паренхим, което в съвкупност води до необратимо преустройство в структурата и съдовата система на черния дроб.

Най-честите причини за развитието на цироза са хроничната злоупотреба с алкохол и вирусните хепатити.

Как се диагностицира чернодробна цироза?

За да се постави диагнозата чернодробна цироза се използват следните методи:

Анамнеза

Важно значение имат данните за прекаран вирусен хепатит, алкохолна злоупотреба, интоксикации. Заболяването прогресира по принцип бавно, в продължение на месеци или години. Анамнестично субективните оплаквания са подобни на тези при хроничен хепатит: лесна умора, безсилие, тежест в дясно подребрие, подуване на корема, гадене, безапетитие и повишена температура.

При напреднало чернодробно увреждане са налице прояви от страна на развиващата се чернодробна функционална недостатъчност. Може да има субиктер или иктер (жълто оцветяване на кожата и очите), който често се предшества от генерализиран сърбеж по кожата.

Развитието на портална хипертония води до появата на варици на хранопровода (разширени вени в хранопровода). Напрегнати от допълнителното налягане, тези по-малки вени могат да се спукат, причинявайки сериозно кървене. Това може да доведе до хематемеза (повръщане на кръв) и мелена (изхождане на черни, лъскави като катран изпражнения в резултат на кръвоизлив от храносмилателния тракт ).

Пациентите могат да забележат натрупване на течности в корема (асцит).

Поради настъпилите хормонални промени при мъжете може да има загуба на полово влечение, уголемяване на гърдите (гинекомастия) или атрофия на тестисите. При жените е възможно да има нарушения в менструалния цикъл.

Физикален преглед

Установява се редукция на тегло (измършавяване в определена степен). При активност на заболяването могат да се открият съдови звезди по горната част на тялото и лицето. Палмарният и плантарен еритем, барабанните пръсти, както и промени в ноктите (бели нокти, левконихия) са чести при разгърната картина на чернодробна цироза.

Езикът е изгладен, червено-виолетов, по устните се образуват рагади. Черният дроб в началните стадии за дълго е увеличен, чувствителен при палпация, плътен, с гладка или неравна повърхност според морфологичния вид на цирозата. Чернодробният ръб е остър. В напредналите стадии на цирозата черният дроб намалява по обем и е с твърда консистенция.

Далакът често е слабо или умерено увеличен.

С напредването на болестния процес се развива портална хипертония с нейните основни симптоми: асцит, варици на хранопровода, разширени вени по предна коремна стена, хемороидални варици.

Лабораторни изследвания

От пълната кръвна картина често се наблюдава наличие на анемия.
От биохимията се установяват повишени стойности на АСАТ и АЛАТ.

Характерна е констелацията – повишен директен билирубин, серумен холестерол, алкална фосфатаза и гамаглутамил-транспептидаза.

Друга находка е хипоалбуминемията, придружена с хипергамаглобулинемия.

Нарушенията в кръвосъсирването, които се наблюдават при чернодробна цироза се диагностицират чрез намалените стойности на фрибриногена и протромбиново време-фактори II, VII, IX и X.

Съществено е установяването на хепатитни маркери в серума на болния.

Коремна ехография

Дава информация за големината и структурата на черния дроб, наличието на стеатоза и др. При възможност за Доплерово изследване се получават данни за порталната кръвоносна система – скорост и посока на кръвотока. Могат да се направят и други образни тестове, като ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) и компютърна томография (КТ).

Езофагогастродуоденоскопия

Има основно значение при диагноза на варици на хранопровода и стомаха.

Чернодробна биопсия

Може да се използва, за да се установи тежестта, степента и причината за увреждане на черния дроб.

Автор: д-р Николета Кочанова

Прочетете за:
Какви са причините за цироза на черния дроб?
Цироза на черния дроб при деца