Начало / Актуални теми / Ентеровирусни инфекции – 2-ра част

Ентеровирусни инфекции – 2-ра част

мар. 10, 2022

ентеровирусни инфекции

В първата част на статията разгледахме само част от болестите, които причиняват ентеровирусите.

Други често срещани ентеровирусни инфекции са:

Летен грип

Летен грип се предизвиква от много типове коксаки А и В вируси, както и от еховируси. Има леко и краткотрайно протичане – 1 до 5 дни. Наблюдава се повишаване на температурата, зачервено гърло, главоболие, повръщане, мускулни болки.

Гастроентерити

Ентеровирусни гастроентерити се срещат предимно у деца до 2-годишна възраст през лятно-есенния сезон. Започва с повишаване на температурата, но после може да бъде нормална. Появяват се повръщане, диария. Изпражненията са течни, примесени с малко слуз. След 5 до 7 дни настъпва оздравяване.

Везикулозен стоматит с кожни прояви – болест „ръка-крак-уста“

Болестта „ръка-крак-уста“ се причинява от коксаки А вируси (типове 16, рядко 4,5,9) и коксаки В вируси тип 6. Проявява се с везикулозен стоматит и обрив по кожата. Наблюдават се малки летни епидемични взривове при деца от 1 до 10 години.

По лигавицата на венците, бузите, езика се появяват мехурчета, които се пукат и се образуват язвички. Мехурчета се появяват и по дланите и стъпалата. Симптомите изчезват за около 7 дни.

Херпангина

Множество ентеровируси причиняват херпангина, но най-честите причинители са: коксаки вирусите от група А (главно А16), коксаки В вирусите и ентеровирус 71. Началото на заболяването е с внезапно повишаване на температурата до 40 ºС, отпадналост, болки в гърлото, поява на везикулозен обрив по предните небни дъги, по-рядко по мекото небце. След около 24 часа мехурчетата се пукат и се образуват язвички със сиво-бял цвят. Заболяването продължава 3-4 дни.

ЕСНО-екзантем (Бостънски екзантем)

Причинява се от ЕСНО-вирус тип 16. Боледуват предимно деца до 10-годишна възраст. Заболяването започва с повишаване на температурата, главоболие, мускулни болки, зачервено гърло, зачервени конюнктиви. На 2-3-ия ден се появява обрив по лицето и тялото. Обривът наподобява този при морбили, рубеола или скарлатина. Задържа се 1 до 8 дни.

Остри инфекции на горните дихателни пътища

Остри респираторни инфекции предизвикват много типове коксаки А и В вируси, както и еховируси. Наблюдават се леко протичащи ринити, фарингити, трахеити, ларингити. Някои ентеровируси могат да причинят бронхит и пневмония.

Неонатална инфекция – миокардит, перикардит, менингоенцефалит

Ентеровирусни инфекции са също някои неонатални инфекции. Коксаки В вирусите, както и някои еховируси могат да причинят тежка инфекция у новородени. Заразяването става трансплацентарно в края на бремеността или след раждането от майката или обслужващия персонал. Симптомите се развиват няколко дни след раждането. Наблюдават се симптоми на тежък миокардит – тахикардия, глухи сърдечни тонове, задух, цианоза, увеличен черен дроб. Развива се остра сърдечна недостатъчност. Може да се развие още: перикардит, менингоенцефалит, пневмония, хепатит.

Епидемична миалгия (плевродиния, Бронхолмска болест)

Причинява се главно от коксаки В вируси, рядко от коксаки А вируси и еховируси. Протича с внезапно повишаване на температурата и главоболие. Водещ симптом са силните болки в мускулите, най-вече в гръдните и коремните мускули, рядко в мускулите на крайниците. Болките имат пристъпен характер, като между пристъпите напълно изчезват. При засягане на междуребрените мускули дишането е затруднено и повърхностно. При абдоминалната форма, болните заемат принудително положение с прегънати към корема долни крайници. Обикновено след 1 до 5 дни температурата спада и болките изчезват, но след 1-5 дни може да се появят нови пристъпи.

Други ентеровирусни инфекции са:

  • недифиренцирана фебрилна болест – това е най-честата проява на ентеровирусна инфекция. Причинява се от всички ентеровируси. Налице е повишена температура в продължение на няколко дни до една седмица.
  • остър хеморагичен конюнктивит – причинява се от ентеровирус 70, коксаки А24. Появяват се кръвоизливи по конюнктивата. Има парене и болка в окото, усещане за чуждо тяло, фотофобия. След 8-12 дни симптомите изчезват.
  • инсулинозависим захарен диабет и панкреатит – счита се, че за възникването им роля може да имат коксаки В вируси.

Прочетете за:
Какви болести причиняват ентеровирусите? 1-ва част
Херпангина
Болест „ръка-крак-уста“