Начало / Актуални теми / Кашлицата може да бъде симптом на сериозно заболяване

Кашлицата може да бъде симптом на сериозно заболяване

май 3, 2017

кашлица

Кашлицата е чест симптом, който в повечето случаи се дължи на лесно лечимо заболяване, като например настинка, грип, ларингит, бронхит, трахеит.

Кашлицата представлява защитен механизъм за почистване на дихателните пътища. Различават се влажна кашлица, при която има отделяне на храчки и суха кашлица, която не се съпровожда с отделяне на секрети.

Най-често кашлицата възниква внезапно и преминава за 1 – 2 седмици. Понякога обаче кашлицата е продължителна и персистира повече от три седмици.

Кашлицата може да бъде симптом на по-тежко заболяване, като например:

Коклюш (магарешка кашлица)

Магарешката кашлица е силно заразно заболяване, което се среща предимно при малки деца. Започва като настинка с хрема, зачервени конюнктиви и лека кашлица. След няколко дни кашлицата става силна и пристъпна. Характерни са кашличните пристъпи, които следват един след друг. В края на пристъпа се чува звук, който наподобява магарешки рев. Понякога след кашличния пристъп може да настъпи повръщане. Коклюшът се лекува с антибиотици. Провежда се профилактика с противококлюшна ваксина.

Пневмония

Кашлицата е характерен симптом при пневмония. При вирусна пневмония има суха, дразнеща кашлица, докато при бактериална пневмония кашлицата е влажна с отделяне на жълтеникави или зеленикави храчки, като може да има и кръв в храчките (ръждиво-кафяви храчки). Ако кашлицата не се подобрява и има затруднено дишане, болка в гърдите, висока температура трябва веднага да потърсите лекарска помощ.

Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)

Тютюнопушенето е основен рисков фактор за възникване на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Заболяването се среща по-често при мъже над 50 – 60 години. Клинично се изявява като хроничен бронхит и белодробен емфизем (алвеолите на белия дроб са разрушени). Главните симптоми на заболяването са: хронична кашлица (продължава 5 – 10 години), хриптене и задух. Кашлицата може да бъде съпроводена с обилно отделяне на храчки особено сутрин при ставане от сън.

Туберкулоза на белите дробове

Туберкулозата е инфекциозно заболяване, което засяга целия организъм и води до специфични промени в имунитета. Причинява се от туберкулозни микобактерии. При белодробна туберкулоза има продължителна кашлица, болка в гърдите, субфебрилна температура, нощно изпотяване, отслабване. Туберкулозната инфекция може да обхване костите, ставите, мозъка, сърцето. Провежда се антибиотично лечение.

Рак на белия дроб (белодробен карцином)

Кашлицата е чест и ранен симптом при рак на белия дроб. Голям процент от болните от белодробен карцином имат кашлица при поставяне на диагнозата. Първоначално кашлицата е суха и дразнеща, като става все по-продължителна и мъчителна. Появяват се слузно-гнойни храчки, а по-късно и кръв в храчките. Други симптоми, характерни за рак на белия дроб са: болки в гърдите, задух, лесна умора, понижаване на теглото.

Левокамерна сърдечна недостатъчност

Най-честите причини за левокамерна сърдечна недостатъчност са: високо кръвно налягане, исхемична болест на сърцето, сърдечни пороци, миокардит. Характерни симптоми са задух при физическо усилие, а по-късно и в покой, бледост, цианоза, сърцебиене, суха дразнеща кашлица. Кашлицата се появява най-често в легнало положение, особено през нощта или при физическо натоварване. При настъпил белодробен оток кашлицата е съпроводена с отделяне на голямо количество розови пенести храчки.