Начало / Актуални теми / Какви са причините за цироза на черния дроб?

Какви са причините за цироза на черния дроб?

апр. 25, 2016

алколо

Цирозата на черния дроб е хронично заболяване с прогресивен ход, което се развива в продължение на години. Бавно и постепенно структурата на черния дроб се разрушава, като може да се стигне до чернодробна недостатъчност (силно влошена функция на черния дроб).

Чернодробната цироза се характеризира се с три основни процеса: некроза на хепатоцитите (чернодробните клетки), разрастване на съединителна тъкан и възлеста регенерация на чернодробния паренхим. Циротичните изменения, които настъпват са невъзвратими, но ако се отстрани предизвикващата го причина прогресирането на процеса може да спре.

Цирозата на черния дроб е краен стадий на много хронични заболявания.

Какви са причините за чернодробна цироза?

Редица заболявания и състояния, при които се уврежда черния дроб могат да доведат до формиране на цироза. Основните причини за развитие на цироза на черния дроб обаче са две:

 • Хронична злоупотреба с алкохол

Най-честата причина за цироза на черния дроб е хроничната злоупотреба с алкохол – около 50 % от болните с цироза. Не всички алкохолици обаче развиват чернодробна цироза, което се обяснява с ролята и на други фактори, като например генетично предразположение и непълноценно хранене. Значение има продължителността и количеството на приемания алкохол, както и индивидуалната чувствителност към него. При мъжете алкохолната дехидрогеназа не може да разгражда повече от 160 г чист алкохол за 24 часа, докато при жените възможностите на този ензим са три пъти по-малки. Ежедневната консумация на над 120 г чист алкохол в продължение на над 12 години води до развитие на цироза на черния дроб при над 70% от мъжете.

Алкохолното увреждане на черния дроб протича в три стадия – алкохолна чернодробна стеатоза, алкохолен хепатит и алкохолна цироза.

 • Вирусен хепатит B, C и D

Около 40% от случаите на цироза на черния дроб имат вирусна етиология. Около 10 % от хората, прекарали хепатит развиват хроничен хепатит, като при половината от тях се развива чернодробна цироза. Времето, за което се формира цироза след преболедуване от остър вирусен хепатит е индивидуално.

По-редки причини за възникване на цироза на черния дроб са:

 • увреждане на черния дроб от медикаменти и токсични химични вещества
 • хроничен автоимунен хепатит
 • хронична десностранна сърдечна недостатъчност – хроничният венозен застой при продължителна десностранна сърдечна недостатъчност може да доведе до формиране на чернодробна цироза, наречена кардиачна цироза.
 • метаболитни заболявания:
  – хемохроматоза (натрупване на желязо в тялото)
  – алфа1– антитрипсинов дефицит
  болест на Уилсън (натрупване на мед в черния дроб)
  – муковисцидоза (кистична фиброза)
  – гликогеноза тип IV – натрупване на гликоген в черния дроб поради ензимен дефект
  – галактоземия – натрупване на галактоза и галактозо-1-фосфат в клетките поради ензимен дефицит
  – порфирия.
 • стеатоза на черния дроб в резултат на диабет, затлъстяване. При чернодробната стеатоза се отлагат масти в чернодробните клетки (хепатоцитите), черният дроб се уголемява. Заболяването може да прогресира до хроничен стеатозен хепатит и чернодробна цироза.
 • билиарна атрезия – вродена аномалия, при която интра- и екстрахепаталните жлъчни канали са облитерирани (запушени) или хипопластични (недоразвити).
 • деструкция на жлъчните канали – първична билиарна цироза
 • тропически болести – шистозомиаза (билхарциоза), чернодробна метилоза
 • синдром на Budd-Chiari – запушване на чернодробните вени
 • неизвестна причина – когато причината за развитие на чернодробна цироза не може да се установи, се говори за криптогенна цироза.