Начало / Актуални теми / Усложнения при остър панкреатит

Усложнения при остър панкреатит

мар. 2, 2021

усложнения при остър панкреатит

Острият панкреатит представлява самосмилане и възпаление на задстомашната жлеза, причинено от активираните протеолитични и липолитични панкреасни ензими в самата жлеза, а не в чревния тракт.

Развива се оток, хеморагична или мастна некроза в паренхима и възпалителна реакция в мезенхима на панкреаса. Различават се две форми: умерен едематозно-интерстициален панкреатит и тежък некротичен панкреатит.

Най-честите причини за остър панкреатит са злоупотреба с алкохол и заболявания на жлъчната система – камъни в жлъчния мехур и жлъчните пътища (холелитиаза, холедохолитиаза), аномалии, стриктури и стенози на жлъчните пътища и др.

Острият панкреатит клинично се изявява с много силна, нетърпима болка в епигастриума, в лявото или в дясното подребрие, която може да ирадиира към кръста и да има опасващ характер. Други симптоми са гадене, повръщане, тахикардия, понижаване на кръвното налягане и др.

Какви усложнения са възможни при остър панкреатит?

Едематозно-интерстициалният панкреатит протича с умерено тежка симптоматика, има склонност към самоотзвучаване, смъртността е ниска и рядко се развиват усложнения.

Некротичният панкреатит протича тежко и има лоша прогноза. При него може да се развият редица локални и системни усложнения.

Локални усложнения при остър панкреатит

Те засягат панкреаса и околните тъкани.

 • Псевдокисти на панкреаса

Псевдокистите представляват формации, ограничени от гранулационна и фиброзна тъкан без собствена епителна обвивка, съдържащи панкреасни ензими, ексудат, кръв, детритни материи. Най-често се откриват в тялото и опашката на панкреаса, 3-4 седмици след началото на заболяването.

Клинично псевдокистите се изявяват с продължителни болки в епигастриума, повишени нива на амилазата в серума и урината, палпираща се туморна формация в областта на панкреаса.

Псевдокистите могат да се резорбират спонтанно или да се дренират в панкреасен канал и да настъпи самоизлекуване. Възможно е обаче и да се усложнят, наприме може да настъпи пробив към перитонеума, плеврата, червата, инфектиране и развитие на абсцес, кръвоизлив, тромбоза на порталната или лиеналната вена и др.

Неусложнените кисти могат да се лекуват консервативно или чрез пункция под ехографски контрол. При липса на успех се провежда хирургично лечение – перкутанен дренаж, резекция на панкреаса и др.

 • Инфектирана панкреасна некроза

При около 50 % от болните с остър некротичен панкреатит настъпва вторично инфектиране на некротизиралите тъкани с Грам-негативна или смесена микрофлора. Развива се 10-15 дни след началото на заболяването. Клинично се изявява със септични прояви – висока температура, втрисане, отпадналост, учестен пулс, понижаване на кръвното налягане. Провежда се лечение с антибиотици и хирургичен дренаж.

 • Абсцес на панкреаса

Абсцесът представлява кухина, изпълнена с гной. Развива се 2-6 месеца след началото на заболяването. Може да възникне при инфектирани псевдокисти, при капсулиране на инфектирана некроза или след пробив на киста в перипанкреасното пространство. Протича с коремни болки, наличие на подутина в епигастриума и тежко септично състояние. Провежда се перкутанен дренаж, а при неуспех оперативно отстраняване на абсцеса.

Други локални усложнения са:

 • панкреасен асцит
 • псевдоаневризма на лиеналната артерия
 • кръвоизлив от ерозия в съдовете на слезката
 • обструкция на жлъчните пътища
 • дуоденална обструкция
 • хронифициране на острия панкреатит.

Системни усложнения при остър панкреатит

Могат да се засегнат почти всички органи и системи в организма. Наблюдават се усложнения от:

 • сърдечно-съдовата система – ниско кръвно налягане до колапс, шок, перикарден излив
 • храносмилателната система – асцит, ерозивен гастрит, язва, паралитичен илеус, ерозиране на големи съдове, повръщане на кръв, наличие на кръв в изпражненията
 • дихателната ситема – плеврален излив, пневмонит, ателектаза, медиастинален абсцес, респираторен дистрес синдром
 • отделителната система – остра бъбречна недостатъчност, тромбоза на бъбречни съдове
 • централната нервна система – психоза, енцефалопатия
 • метаболитни нарушения – хипокалциемия, хипертриглицеридемия, хипергликемия
 • мастна некроза – може да обхване подкожна мастна тъкан, медиастинум, кости и да предизвика мастна емболия.

Прочетете за:
Усложнения при хроничен панкреатит
Симптоми на остър панкреатит
Диагноза на остър панкреатит