Начало / Актуални теми / Холестеатом на средното ухо – причини, видове холестеатом

Холестеатом на средното ухо – причини, видове холестеатом

юни 8, 2020

холестеатом на средното ухо

Холестеатомът на средното ухо представлява белезникава, кистозна формация, получена от абнормна пролиферация на вроговяващ плосък епител. Може да бъде вроден дефект, но най-често е причинен от рецидивиращи инфекции на средното ухо. Основната клинична проява е изтичане на гноен секрет с неприятна миризма от ухото.

Холестеатомът е доброкачествено образувание, но натрупването на излющени кожни клетки води до увеличаване на размера му и до проникване в съседните структури. Това може да повлияе на слуха, равновесието, функцията на лицевите мускули, може да доведе до тежки вътречерепни усложнения.

Какво представлява холестеатома на средното ухо?

Холестеатомът е кръгла маса от кожни клетки. Състои се от три слоя:

  • кистозно съдържание – съдържанието на кистата е основният компонент на холестеатома. Включва излющени безядрени, плоски вроговени клетки, смесени с мастна тъкан, както и с гнойни и / или некротични субстанции.
  • матрикс – представлява кожната обвивка на холестеатома. Има същия хистологичен строеж както кожата, но без жлези и космени фоликули.
  • периматрикс – това е най-външният слой на холестеатома. Състои се от възпалена субепителна съединителна тъкан (гранулационна тъкан), съдържаща колагенни влакна, фиброцити и възпалителни клетки като лимфоцити, хистиоцити, плазмоцити и неутрофилни левкоцити. Тези клетки отделят редица субстанции, които обуславят агресивността на холестеатома.

Какви са причините за холестеатом?

В зависимост от причината за възникване, се различават следните видове холестеатом:

Вроден (истински) холестеатом

Истинският холестеатом се дължи на задържани през вътреутробното развитие ектодермални клетки в средното ухо. Представлява киста, изпълнена с вроговяващи плоски епителни клетки. Разполага се от вътрешната страна на тъпанчевата мембрана. При вроден холестеатом няма възпаление на средното ухо, тъпанчевата мембрана е здрава и не са провеждани операции на ухото.

Вроденият холестеатом е налице още при раждането, но обикновено се диагностицира в ранна детска възраст. Освен в средното ухо, вроден холестеатом може да се открие и на други места, например в понтоцеребеларния ъгъл, в слепоочната кост.

Придобит холестеатом – бива първичен и вторичен

  • Първичен холестеатом

Първичният холестеатом се дължи на нарушена функция на Евстахиевата тръба, при което се създава отрицателно налягане в средното ухо. Вакуумното налягане е причина за придърпване на тъпанчевата мембрана в горната й, хлабава част (pars flaccida). В резултат се формира ретракционен джоб, в който се натрупват излющени вроговени клетки и се образува холестеатом. При първичният холестеатом тъпанчевата мембрана е интактна.

  • Вторичен холестеатом

За образуването на вторичен холестеатом е необходимо да има пристенна перфорация на тъпанчевата мембрана с нарушаване на целостта на фиброзния пръстен. Дефектът на тъпанчевата мембрана може да бъде травматичен, ятрогенен (при извършване на процедура, операция) или в резултат от възпалителен процес – среден отит. През дефекта в тъпанчевата мембрана става прорастване на вроговяващ плосък епител от външния слухов проход към кухината на средното ухо и последващо формиране на холестеатом.

Според друга теория хроничното гнойно възпаление в средното ухо създава възможност за метаплазия на намиращия се там плосък или кубичен епител. Той се трансформира в многослоен, плосък, вроговяващ епител, което впоследствие води до образуване на холестеатом.

Много учени считат, че патогенезата на придобития холестеатом е сложен процес, в който участие вземат редица фактори.

Прочетете за:
Хроничен гноен отит – епитимпанит
Анатомия на средното ухо