Меню

Холестеатомът на средното ухо представлява белезникава, кистозна формация, получена от абнормна пролиферация на вроговяващ плосък епител. Може да бъде вроден дефект, но най-често е причинен от рецидивиращи инфекции на средното ухо. Основната клинична проява е изтичане на гноен секрет с неприятна миризма от ухото.

Холестеатомът е доброкачествено образувание, но натрупването на излющени кожни клетки води до увеличаване на размера му и до проникване в съседните структури. Това може да повлияе на слуха, равновесието, функцията на лицевите мускули, може да доведе до тежки вътречерепни усложнения.

Какво представлява холестеатома на средното ухо?

Холестеатомът е кръгла маса от кожни клетки. Състои се от три слоя:

  • кистозно съдържание – съдържанието на кистата е основният компонент на холестеатома. Включва излющени безядрени, плоски вроговени клетки, смесени с мастна тъкан, както и с гнойни и / или некротични субстанции.
  • матрикс – представлява кожната обвивка на холестеатома. Има същия хистологичен строеж както кожата, но без жлези и космени фоликули.
  • периматрикс – това е най-външният слой на холестеатома. Състои се от възпалена субепителна съединителна тъкан (гранулационна тъкан), съдържаща колагенни влакна, фиброцити и възпалителни клетки като лимфоцити, хистиоцити, плазмоцити и неутрофилни левкоцити. Тези клетки отделят редица субстанции, които обуславят агресивността на холестеатома.

Какви са причините за холестеатом?

В зависимост от причината за възникване, се различават следните видове холестеатом:

Вроден (истински) холестеатом

Истинският холестеатом се дължи на задържани през вътреутробното развитие ектодермални клетки в средното ухо. Представлява киста, изпълнена с вроговяващи плоски епителни клетки. Разполага се от вътрешната страна на тъпанчевата мембрана. При вроден холестеатом няма възпаление на средното ухо, тъпанчевата мембрана е здрава и не са провеждани операции на ухото.

Вроденият холестеатом е налице още при раждането, но обикновено се диагностицира в ранна детска възраст. Освен в средното ухо, вроден холестеатом може да се открие и на други места, например в понтоцеребеларния ъгъл, в слепоочната кост.

Придобит холестеатом – бива първичен и вторичен

  • Първичен холестеатом

Първичният холестеатом се дължи на нарушена функция на Евстахиевата тръба, при което се създава отрицателно налягане в средното ухо. Вакуумното налягане е причина за придърпване на тъпанчевата мембрана в горната й, хлабава част (pars flaccida). В резултат се формира ретракционен джоб, в който се натрупват излющени вроговени клетки и се образува холестеатом. При първичният холестеатом тъпанчевата мембрана е интактна.

  • Вторичен холестеатом

За образуването на вторичен холестеатом е необходимо да има пристенна перфорация на тъпанчевата мембрана с нарушаване на целостта на фиброзния пръстен. Дефектът на тъпанчевата мембрана може да бъде травматичен, ятрогенен (при извършване на процедура, операция) или в резултат от възпалителен процес – среден отит. През дефекта в тъпанчевата мембрана става прорастване на вроговяващ плосък епител от външния слухов проход към кухината на средното ухо и последващо формиране на холестеатом.

Според друга теория хроничното гнойно възпаление в средното ухо създава възможност за метаплазия на намиращия се там плосък или кубичен епител. Той се трансформира в многослоен, плосък, вроговяващ епител, което впоследствие води до образуване на холестеатом.

Много учени считат, че патогенезата на придобития холестеатом е сложен процес, в който участие вземат редица фактори.

Прочетете за:
Хроничен гноен отит – епитимпанит
Анатомия на средното ухо

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!