Меню

Хореята е двигателно нарушение, което се среща при много различни заболявания и състояния. Представлява неврологичен симптом, който се дължи на засягане на nucleus caudatus – базален ганглий в мозъка, който контролира движенията.

Хореята се проявява с неволеви, неритмични, непредсказуеми движения на тялото. Те са резки, краткотрайни и безцелни. Наблюдават се в различни мускулни групи на лицето, крайниците, главата, туловището, езика, ларинкса и др. Хореичните хиперкинези могат да предизвикат промени в гласа, затруднено преглъщане, нарушения в позата и походката.

Редица генетични заболявания, автоимунни и инфекциозни заболявания, ендокринни нарушения, лекарства и бременност могат да имат хорея като симптом.

Кои са най-честите причини за хорея?

Хорея може да се наблюдава при:

Хорея на Huntington е наследствено заболяване, което се развива по-често между 35-40-годишна възраст. Представлява невродегенеративно заболяване, при което се увреждат главно базалните ганглии.  Основните симптоми на болестта са: хореични хиперкинези, когнитивни нарушения и емоционално-афективни разстройства.

Хореичните хиперкинези обикновено са първата изява на болестта. Наблюдава се гримасничене, често мигане, повдигане на рамената, отмятане на главата, разхвърляни движения на крайниците. Настъпват нарушения в речта, походката. Появяват се проблеми с концентрацията, отслабване на паметта, развитие на депресия, намалено либидо и др.

 • Хорея минор (хорея на Сиденхам)

Хорея минор (хорея на Сиденхам) е двигателно нарушение, което възниква като усложнение след прекарана инфекция на горните дихателни пътища, причинена от бета-хемолитичния стрептокок от група А. Може да се наблюдава и след остра ревматична треска. Касае се за локална автоимунна реакция в централната нервна система към токсина на бета-хемолитичния стрептокок.

Хорея минор засяга по-често момичета на възраст между 6 и 19 години. Заболяването започва обикновено 3-5 месеца след прекарана стрептококова ангина или остра ревматична треска. Симптомите се развиват постепенно и незабележимо, като водещите клинични прояви са хореични хиперкинези и понижен мускулен тонус.

Хорея минор се характеризира с бързи, неволеви, асиметрични движения на мускулите на лицето, ръцете, краката и цялото тяло. Наблюдава се често гримасничене, речта става неясна, затруднено е писането, децата често се спъват и падат.

Повечето деца с хорея на Сиденхам се възстановяват напълно без лечение. Обикновено симптомите продължават 3 до 6 седмици, но в някои случаи може да персистират няколко месеца.

 • Инфекциозни заболявания

Рядко хорея може да се наблюдава при други инфекциозни заболявания. Такива са например: токсоплазмоза, Лаймска болест, цистицеркоза, ХИВ, сифилис, болест на Кройцфелд-Якоб (Creutzfeld-Jacob), енцефалит, менингит.

 • Автоимунни заболявания

Хорея може да се наблюдава при редица автоимунни заболявания, например системен лупус еритематодес, саркоидоза, болест на Бехчет, множествена склероза, антифосфолипиден синдром и др.

 • Медикаменти

Хорея може да възникне след прием на някои медикаменти, например: невролептици (фенотиазини, халоперидол), орални контрацептиви, калциеви антагонисти, леводопа, антиконвулсанти и др.

Други причини за поява на хорея са:

 • ендокринни и метаболитни заболявания – хипертиреоидизъм, хипопаратиреоидизъм, хипогликемия, хипергликемия, хипокалциемия, хипонатриемия или хипернатриемия
 • хематологични заболявания – полицитемия вера, акантоцитоза
 • интоксикации с манган, кокаин, амфетамини, алкохол, въглероден оксид
 • мозъчен тумор или инсулт в близост до базалните ганглии
 • бременност – chorea gravidarum
 • напреднала възраст – сенилна хорея.

Прочетете за:
Остра ревматична треска
Хорея – симптоми на хорея

 • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

 • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!