Начало / Актуални теми / Ниски нива на хемоглобин в кръвта

Ниски нива на хемоглобин в кръвта

мар. 5, 2014

кръвосъсирване

Хемоглобинът е белтък във вашите червени кръвни клетки (еритроцити), който има функцията да пренася кислорода. За нисък се смята хемоглобин със стойности под 120 g/l при жени и под 140 g/l при мъже. При децата стойностите зависят от възрастта и пола.

Ниският хемоглобин е често срещано състояние. При стойности съвсем малко по-ниски от долната граница обикновено пациентите нямат сериозни оплаквания и не се налага някакво лечение. В някои случаи обаче ниският хемоглобин може да бъде признак на някакво заболяване, най-често анемия.

Какви могат да бъдат причини за ниски нива на хемоглобина?

Лекото понижаване на нивата на хемоглобина не винаги е признак на заболяване. Някои пациенти се адаптират към по-ниските нива, като например менструиращите и бременните жени.

По-значително снижаване на нивата на хемоглобина може да бъде свързано с някакво заболяване или състояние, при което има намаляване на червените кръвни клетки, по-малка продукция на еритроцити или по-бързо разрушаване на еритроцитите поради някаква причина.

Някои от състоянията, при които се наблюдава продукция на по-малки количества еритроцити от нормалното са:

 • Дефицит на витамини
 • Железен дефицит
 • Левкемия
 • Миелодиспластичен синдром
 • Рак
 • Цироза
 • Хипотиреоидизъм.

Състояния, при които се наблюдава по-бързо разрушаване на еритроцити от нормалното са:

 • Порфирия
 • Таласемия
 • Спленомегалия
 • Васкулитни заболявания.

Какви са оплакванията на пациентите с ниски нива на хемоглобин в кръвта?

Пациентите със съвсем леко снижаване на нивата на хемоглобина обикновено нямат оплаквания. Някои могат да съобщават за епизоди от световъртеж, лесна уморяемост, трудна концетрация и главоболие. При много ниски нива на хемоглобина се нарушава достатъчното снабдяване на организма с кислород. Това може да бъде съпътствано от задух, ускоряване на пулса, като това е начин организма да компенсира повишените изисквания към сърцето.

Какво е лечението?

Обикновено специалистите изписват хранителни добавки съдържащи витамини и желязо, с които да се стимулира продукцията на хемоглобин в организма. Въпреки, че тези добавки могат да бъдат закупени без рецепта е препоръчително да се консултирате със специалист, който да ви препоръча най-подходящото за вас лечение. Ако ниските нива на хемоглобина се дължат на някакво друго заболяване, ще се наложи да бъде приложено лечение за подлежащото заболяване.

При пациентите с ниски нива на хемоглобина се препоръчва диета богата на желязо. Подходящи източници на желязо са червеното месо, скариди, зелени листни зеленчуци, боб, стафиди.

Прочетете за:
Нисък хемоглобин – причини
Хемоглобин (Hb)
Храни, които покачват нивата на хемоглобин