Начало / Актуални теми / Симптоми на мозъчен тумор

Симптоми на мозъчен тумор

фев. 18, 2013

Мозъчните тумори в повечето случаи са много трудни за откриване и симптомите, с които се проявяват много пъти са объркващи и подвеждат лекарите. Симптомите и тяхната сила зависят от няколко фактора:
– Локализацията на тумора в мозъка;
– Кои части на мозъка уврежда;
– Каква е големината на тумора;
– Доброкачествен или злокачествен е туморът.

Тъй като мозъкът е разположен в затворено пространство при наличие на тумор в него той започва да расте и да притиска близкостоящите до него структури, което води до покачване на вътречерепното налягане и оттам поява на симптоматика. Друга основна причина за поява на симптоми при мозъчните тумори е фактът, че с развитието си в определена част на мозъка те нарушават нейните функции.

Симптоми, свързани с повишено вътречерепно налягане

Главоболие. При мозъчните тумори главоболието е по-силно вечер и сутринта и постепенно намалява с напредването на деня. Главоболието, дължащо се на тумор обикновено не се повлиява от лекарства. То може да се засилва при кашляне, кихане или физическа работа, защото при тези състояния допълнително се покачва вътречерепното налягане.

Гадене и повръщане. Тези симптоми се появяват обикновено след физическо натоварване. Освен това могат да се наблюдават при смяна на позицията – например при изправяне от седнало положение.

Гърчове. Този симптом е много характерен за мозъчните тумори. Някои хора могат да се оплакват от мускулни спазми, потрепвания или резки неволни движения на ръка или крак. Освен това при мозъчните тумори може да има припадане със загуба на съзнание.

Гърчът може да е много опасно и плашещо събитие. Задължително е търсене на медицинска помощ и допълнително изясняване на причината за гърча. Хората трябва да знаят още, че гърчове могат да се предизвикат и при други болестни състояния.

Симптоми, свързани с локализацията на тумора

Замъглено зрение. Зрението може да се наруши или може да има тотална загуба на зрение, ако очният нерв бъде притиснат от тумор. Други симптоми, които могат да се наблюдават при тумор, в близост до очния нерв е двойно зрение.

Нарушения в речта. Някои тумори могат да нарушат способността на хората да разбират речта или да говорят. Други тумори пък могат да доведат до затруднения в правилното изговаряне и използване на думите.

Може да се наблюдават промени в личността или интелекта на пациента с тумор във фронталния лоб.
Нарушения в чувствителността на различни части от тялото.
Нарушения в координацията и походката. Пациентите трудно пазят равновесие и залитат при ходене.

Ако туморът е разположен в хипофизната жлеза може да се стигне до усилена или недостатъчна секреция на някои хормони. По такъв начин могат да се нарушат растежа, телесното тегло, фертилността.

Ако при вас са налични някои от тези симптоми това не значи автоматично, че имате тумор. Трябва да се консултирате с лекар, който да назначи допълнителни изследвания за доизясняване на състоянието ви и тогава може да се постави коректна диагноза.

Прочетете за:
Тумори на главния мозък – видове, диагноза, лечение
Тумори на главния мозък – клинична картина