Начало / Актуални теми / Симптоми при повишена пикочна киселина

Симптоми при повишена пикочна киселина

юли 19, 2023

симптоми при повишена пикочна киселина

В повечето случаи липсват симптоми при повишена пикочна киселина. Поради високата концентрация на пикочна киселина в кръвта обаче може да настъпи кристализация и да се образуват кристали от мононатриев урат. Тези уратни кристали се отлагат в меките тъкани около ставите, а също и в някои вътрешни органи. Ако не се лекуват, високите нива на пикочна киселина могат да доведат до трайно увреждане на ставите и бъбреците. 

Какви са най-честите симптоми при повишена пикочна киселина?

Двете най-чести оплаквания, свързани с повишена пикочна киселина (хиперурикемия), са подагра и нефролитиаза (камъни в бъбреците).

Освен това високите нива на пикочна киселина са индикатор за заболявания като метаболитен синдром, захарен диабет, високо кръвно налягане, хронично бъбречно заболяване.

Повишена пикочна киселина и подагра

От подагра боледуват по-често мъже над 50- годишна възраст. В меките тъкани около ставите се натрупват уратни кристали. Те причиняват възпаление и разрушаване на ставния хрущял.

Нивата на пикочна киселина могат да бъдат повишени години преди да се появят клинични прояви на подагра.

Най-често първо се засяга първата метатарзофалангеална става на палеца на десния крак, а след това и други стави – на глезена, коляното, китката.

Симптомите на подагра включват:

  • зачервяване и опъване на кожата над възпалената става
  • много силна, нетърпима болка
  • оток на ставата
  • ограничени движения в ставата
  • деформация на ставата.

Заболяването протича на пристъпи, които преминават за няколко дни. Подагрозните пристъпи настъпват внезапно през нощта. Може да се провокират от травма, алкохол, някои медикаменти.

Повишена пикочна киселина и нефролитиаза

При повишено излъчване на пикочна киселина в урината (хиперурикозурия) може да се образуват уратни камъни. Киселата урина и дехидратацията спомагат за образуването на уратни конкременти. 

Нефролитиазата се проявява със следните симптоми:

  • болка в областта на хълбока
  • тъмен цмят на урината
  • хематурия – кръв в урината
  • затруднено и болезнено уриниране
  • гадене, повръщане при бъбречна колика.

Камъните в бъбреците могат да са причина за по-чести инфекции, за повишено кръвно налягане. С течение на времето могат да доведат до бъбречна недостатъчност или загуба на бъбречната функция.

При образуване на много голямо количество пикочнокиселинни кристали може да се развие хиперурикемична нефропатия, която протича с остра бъбречна недостатъчност.

Прочетете за:
Причини за висока пикочна киселина
Увреждане на бъбреците от пикочна киселина
Симптоми при подагра