Начало / Алтернативно лечение / Домашни методи за лечение при подагра

Домашни методи за лечение при подагра

фев. 13, 2017

подагра

Подаграта е болезнено ревматологично заболяване, при което има засягане на ставите. Когато нивата на пикочната киселина в кръвта се покачат над нормата започва натрупване на кристали от пикочна киселина в областта на ставите. Това от своя страна води до възпаление и изключително силни най-често нощни болезнени пристъпи. Най-често се засягат ставите на ръцете, китките, краката и глезените. Един от първите, алармиращи симптоми при подагра е болезненото подуване на палеца на крака, което буди пациентите нощем. От подагра по-често боледуват мъжете, но тя се наблюдава и сред жени, особено след настъпване на менопауза.

За справянето с пристъпите от подагра лекарите могат да ви изпишат медикаменти, но освен това има и някои домашни средства, които могат да ви помогнат в тази насока.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет се е доказал като натурално средство за справяне с редица заболявания, включително и подагра. Този оцет намалява негативното влияние на натрупалата се в тялото при подагра пикочна киселина. Добавете 1-2 супени лъжици ябълков оцет към 250 мл вода и изпийте получената смес. Освен чрез прием през устата може да се възползвате от положителните свойства на ябълковият оцет и като потопите засегнатият от подагра крайник в леген с топла вода, към която е добавена 1 чаена чаша ябълков оцет.

Сода за хляб

Друго много популярно домашно средство при подагра е содата за хляб. Може да разтворите половин чаена лъжичка сода за хляб в чаша вода и да изпиете получената смес. Някои пациенти повтарят тази процедура няколко пъти дневно, докато получат облекчение на симптомите си. Пациентите, страдащи от високо кръвно трябва да избягват това домашно средство. Друго, което трябва да съобразявате е консумацията на сол, защото содата за хляб е с високо съдържание на натрий.

Череши

Черешите са се доказали като ефективни при справяне със симптомите на подагра, поради техните антиоксидантни свойства. В едно проучване, проведено сред 600 пациенти, страдащи от подагра се е установило, че консумацията на една купа череши (10-12 череши) дневно намалява с до 35% риска от повторни пристъпи от подагра.

Джинджифил и/или куркума

Джинджифилът и куркумата имат много мощни противовъзпалителни свойства и могат да бъдат много полезни при облекчаване на болките, свързани с подаграта. Добавете съвсем малко парче джинджифил към вряща вода, изчакайте да се запари за 20 минути и изпийте получената отвара. Може да добавяте джинджифил и куркума и към ястията, които приготвяте.

Английска сол

Няма по-добро локално средство за лечение на подагра от английската сол. Тя се използва от векове за релаксиране на мускулите и сухожилията и като болкоуспокояващо средство. Наличието на магнезий в английската сол помага за алкализирането на тялото. Преди да си вземете вана добавете 1 до 2 чаши английска сол към водата и потопете цялото си тяло или засегната става във водата за 30 минути.

Прочетете за:
Подагра