Начало / Бременност и раждане / Затлъстяване през бременността – рискове

Затлъстяване през бременността – рискове

ное. 28, 2019

затлъстяване през бременността

През бременността теглото на жена често се обсъжда, като в повечето случаи дискусията се фокусира върху това колко килограми наддава жената през този период. Друг въпрос, който е особено важно да бъде обсъден е какви са рисковете за жената и плода, ако тя забременее и е с наднормено тегло.

По изчисления около 40% от жените, които забременяват в световен мащаб страдат от затлъстяване. При затлъстяването има натрупване на излишни мазнини. Показател при който се вземат подпредвид височината и телесното тегло, известен като body mass index (BMI) се използва, за да се прецени дали някои има натрупани много излишни килограми. Като наднормено се определя тегло, при което BMI е между 25 и 29.9 точки. За затлъстяване се говори, когато BMI e повече от 30.

Какво влияние оказва затлъстяването върху бременността?

Първият ефект, който може да окаже наднорменото тегло върху жената е да доведе до проблеми при забременяване. При жени, страдащи от затлъстяване са по-често срещани проблеми като синдром на поликистозните яйчници, високо кръвно налягане и диабет. Подобни състояния, могат да намалят фертилността на жената и да затруднят евентуалните опити за забременяване.

Ако сте с наднормено тегло и сте бременна при вас може да се наблюдават някои от следните усложнения:

 • повишен риск от спонтанен аборт и мъртвораждане
 • гестационен диабет
 • повишаване на кръвното налягане, последвано от увреждане на други органи, като бъбреците например – състояние, известно като прееклампсия
 • сънна апнея
 • нужда от раждане чрез цезарово сечение и затруднено възстановяване след раждане.

Как може да се отрази затлъстяването върху плода?

Наднорменото тегло по време на бременност може да се отрази много негативно върху развитието на плода. Някои от проблемите, които могат да настъпят в резултат на това са:

 • раждане на дете с тегло значително по-високо от нормалното (фетална макрозомия) и с наличие на повече телесни мазнини, което увеличава риска от метаболитен синдром, диабет и затлъстяване още в детска възраст.
 • повишен риск от вродени дефекти, като дефект на невралната тръба.

Колко килограма трябва да наддадете по време на бременност?

Вашето тегло при забременяване, BMI, както и здравословното ви състояние играят роля в определянето на приблизителните килограми, които ще наддадете през бременността. Трябва да се консултирате със специалист, който да прецени какво е вашето състояние и който да ви даде насоки. В определянето на килограмите, които средно се качват по време на бременност може да се водите от някои по-прости насоки, за да се ориентирате:

 • едноплодна бременност – ако сте с наднормено тегло и сте бременна с едно дете по-често съвета е да се качат между 5 и 9 килограма.
 • многоплодна бременност – ако сте с наднормено тегло и сте бременна с повече от едно дете, тогава средно трябва да наддадете между 11 и 19 килограма.

Ще се нуждаете ли от специални грижи през бременността, ако сте с наднормено тегло?

Лекарят, който следи бременността ви трябва да ви проследява много стриктно и може да предложи някои от следните изследвания:

 • тест за гестационен диабет

При жените със затлъстяване този тест се прави още в началните седмици след зачеване и е препоръчително да бъде повторен между 24 и 28 гестационна седмица.

 • скрининг за обструктивна сънна апнея

Това е потенциално опасно разстройство на съня, при което пациентът спира да диша за кратко време по време на сън. Бременните жени, които са със затлъстяване и страдат от сънна апнея са в повишен риск от прееклампсия и други сериозни усложнения.