Начало / Детско здраве / Увеличен далак (слезка) при деца – 1 част

Увеличен далак (слезка) при деца – 1 част

юни 28, 2017

увеличен далак

Далакът (слезката) наподобява гигантски лимфен възел. Намира се в горната лявата част на корема под ребрата. Изпълнява редица важни функции, но не е жизненоважен орган – човек може да живее и без слезка.

Далакът има отвън плътна съединителнотъканна (фиброзна) обвивка, от която към вътрешността на органа се вдават съединителнотъканни гредички, които формират фиброзния скелет на слезката. Между гредичките се разполага мека материя, наречена слезкова пулпа. Различават се бяла пулпа, в която се произвеждат лимфоцити и червена пулпа, състояща се от венозни синуси.
Фиброзната обвивка и гредичките са изградени от колагенни и множество еластични влакна, поради което слезката може да се разтяга и значително да увеличава размера си.

Какви функции изпълнява далакът?

  • Производство на лимфоцити и антитела. Далакът произвежда лимфоцити и антитела, има съществена роля в изработването на имунитета, и в защитата на организма от инфекции.
  • Филтрираща функция. Слезката има способността да разрушава остарели и увредени еритроцити, тромбоцити и левкоцити, както и чужди частици, микроорганизми.
  • Резервоарна функция. Слезката е резервоар, в който може да се задържи значително количество кръв и при нужда да се освободи в кръвообращението.

Състоянието, при което размерите на далака (слезката) са увеличени се нарича спленомегалия. Характерно за слезката е, че е в състояние да увеличи многократно размерите си. Увеличаването на далака е симптом, който може да се наблюдава при множество заболявания.

Много често спленомегалията протича безсимптомно и се открива случайно при преглед. Може да има тежест в лявата половина на корема, симптоми от притискане на съседните органи (стомах, черва), анемия, левкопения, тромбоцитопения, симптоми на основното заболяване, довело до спленомегалия.

Увеличеният далак се установява чрез палпация при физикален преглед. Нормално слезката има мека консистенция, гладка повърхност и при възрастен човек не се опипва при преглед. При около 30 % от новородените и до 10 % от децата слезката може да се палпира нормално. Увеличената слезка често има твърда консистенция, неравна повърхност и се палпира под лявата ребрена дъга.

За установяването на спленомегалия допринася и ултразвуковото изследване, компютърната томография.

При увеличен далак има по-голям риск от възникване на руптура (разкъсване) на органа и настъпване на животозастрашаваща кръвозагуба. Ето защо на децата със спленомегалия се забраняват контактните спортове, като футбол например.

Увеличен далак може да се наблюдава при следните заболявания:

Инфекциозни заболявания, причинени от вируси, бактерии, паразити:

  • Инфекциозна мононуклеоза

Инфекциозната мононуклеоза се причинява от Епщайн-Бар вируса (EBV). Боледуват най-често деца в юношеска възраст. Заболяването се предава от болен на здрав човек чрез слюнката. Протича с висока и продължителна температура, ангина, подпухнало и бледо лице, увеличени лимфни възли, увеличен черен дроб и слезка, обрив, левкоцитоза.

  • Цитомегаловирусна инфекция

Цитомегаловирусната инфекция се причинява от ДНК-вирус от семейството на Herpesviridae, наречен Цитомегаловирус (CMV). Този вирус е широко разпространен и повечето хора в млада възраст са вече инфектирани с него. След като попадне в тялото на човека, вирусът остава доживотно в него в латентно състояние, като може периодично да се активира. В повечето случаи цитомегаловирусната инфекция протича безсимптомно. При клинично проявените форми се наблюдават симптоми, подобни на тези при инфекциозната мононуклеоза.

Вродената цитомегаловирусна инфекция е най-честата вродена инфекция.  Обикновено протича безсимптомно, но при някои новородени могат да се наблюдават клинични прояви и да настъпят сериозни усложнения.

Прочетете за:
Увеличен далак (слезка) при деца – 2 част