Начало / Детско здраве / Менингококови инфекции (болести, причинени от менингококи)

Менингококови инфекции (болести, причинени от менингококи)

дек. 6, 2022

менингококови инфекции

Какви болести причиняват менингококите?

Менингококите (Neisseria meningitidis) причиняват заболявания само у човека. Менингококовите инфекции са твърде разнообразни, като могат да варират от безсимптомно носителство и назофарингит до менингит и сепсис.

Повишена заболеваемост от менингококови инфекции има в края на зимата и началото на пролетта.  Засягат се всички възрасти, но най-често боледуват кърмачета и деца до 5-годишна възраст. Наблюдават се както спорадични случаи, така и епидемични взривове.

Най-честите менингококови инфекции са:

Безсимптомна форма

В повечето случаи менингококовата инфекция е безсимптомна. Около 10 – 20 % от здравите хора са носители на менингококи в назофаринкса си, като по време на епидемия броят им значително се повишава. По-често се засягат живеещите в затворени общности (детски градини, студентски общижития, казарми).

Менингококов назофарингит

Менингококовият назофарингит обикновено не се диагностицира. Протича с хрема, зачервено гърло, болки в гърлото, увеличени регионални лимфни възли.

Менингококов менингит

Менингококовият менингит започва внезапно с висока температура до 40 – 41 ºС, силно главоболие и повръщане. Повишена е чувствителността на кожата към допир (хиперестезия), има фотофобия (чувствителност към светлина). Бързо се развиват тонично-клонични гърчове и ригидност на вратната мускулатура. Съзнанието се нарушава, може да има замъглено съзнание, сънливост до кома. По кожата може да има петехии, главно по седалището, гърба и крайниците.

При микроскопското изследване на ликвор се открива голямо количество менингококи, разположени екстра- и интрацелуларно в левкоцитите.

При менингококов менингит може да възникнат редица усложнения: парализа на черепно-мозъчни нерви, неврологични дефицити, глухота, загуба на крайник поради исхемична некроза.

Смъртността при менингококов менингит е около 15 %.

Менингококов менингоенцефалит

При менингококовият менингоенцефалит е налице възпаление освен на мозъчните обвивки и на мозъчната тъкан. Преобладава енцефалитната симптоматика. Съзнанието е нарушено, има гърчове, положителен рефлекс на Бабински, огнищна неврологична симптоматика.

Менингококов сепсис

Менингококовият сепсис се характеризира с висока температура, увредено общо състояние, главоболие, болки в мускулите, учестено дишане, учестена сърдечна дейност, ниско кръвно налягане. Отличителен признак на менингококов сепсис е появата на хеморагично-некротичен обрив със звездовидна форма и различна големина. Типичната локализация е по кожата на долните крайници и седалището, но могат да се засегнат и други области. Причината за поява на този обрив е тромбоза на съдовете и развитие на исхемична некроза. В най-тежките случаи може да се развие гангрена на крайниците и да се наложи ампутация.  

Менингококовият сепсис може да протече свръхостро. Възможно е да се появат кръвоизливи в надбъбречните жлези и да се развие синдром на Уотърхаус-Фридериксен. Настъпва надбъбречна недостатъчност, дисеминирана интравазална коагулация, обширни кръвоизливи по кожата, рязко понижаване на кръвното налягане. Леталитетът е висок.

Хронична менингокоцемия

Хроничната менингокоцемия продължава седмици до няколко месеца. Има редуване на периоди, през които температурата е повишена с афебрилни периоди, през които пациентът изглежда напълно здрав. С напредване на заболяването фебрилните периоди стават все по-чести. Появяват се болки в ставите, кожни обриви (розови петна или възелчета, петехии, пурпура).

Хроничната менингокоцемия може да премине от само себе си или да прогресира в менингит.

По-редки форми на менингококова инфекция са:

  • ендокардит
  • пневмония
  • полиартрит
  • иридоциклит, конюнктивит
  • уретрит.

Прочетете за:
Менингококи (Neisseria meningitidis) – морфология
Микробиологична диагноза на менингококи