Начало / Детско здраве / Пета болест – причинява се от Парвовирус В19

Пета болест – причинява се от Парвовирус В19

май 20, 2024

пета болест

Пета болест (нарича се още еритема инфекциозум) е остра инфекциозна болест, протичаща с леко изразени грипоподобни симптоми и характерен обрив по бузите и тялото. Обикновено изчезва от само себе си след няколко дни.

Боледуват предимно деца в училищна възраст – 6 до 15 години. Може да засегне и възрастни, но по-рядко. Среща се както спорадично, така и под формата на малки епидемии, най-често през пролетните и ранните летни месеци.

Контагиозният индекс варира между 13 и 43 %. След преболедуване остава траен имунитет.

Кой е причинителят на петата болест?

Erythema infectiosum се причинява от Парвовирус В19. Това е малък, едноверижен ДНК вирус, без вирусна обвивка, който принадлежи към род Parvovirus, сем. Parvoviridae.

Как става заразяването?

Източник на заразата е болният човек. Механизмът на заразяване е въздушно-капков – вдишване на заразени респираторни капчици. Вирусът може да бъде предаден и вертикално от майката на плода и чрез преливане на кръв или кръвни продукти.

5 до 10 дни след заразяването парвовирусът попада в кръвта и настъпва виремия. Парвовирус B19 има тропизъм към прогениторите на червените кръвни клетки и причинява преходно потискане на еритропоезата – образуването на еритроцити.

Какви са симптомите при пета болест?

Инкубационният период на еритема инфекциозум е средно 7-14 дни.

Заболяването протича в две фази:

Продромален период

Продромалният период продължава около 1 седмица и се характеризира с леко изразени грипоподобни симптоми – субфебрилна температура, лека отпадналост, болки в мускулите, лека хрема, главоболие. През този период настъпва виремия – вирусът попада в кръвта и се разпространява до различни тъкани и органи. Пациентите са заразни и предават вируса на други. Към края на първата фаза се появяват IgM антитела и виремията изчезва.

Обривен период

Появява се ярко червен обрив по двете бузи, който прилича на крила на пеперуда или на „напляскани бузи“. След 1-2 дни обривът придобива виолетов оттенък, а след 4 до 5 дни изчезва.

3-4 дни след появата на лицевия обрив обикновено се развива макулопапулозен обрив по тялото и крайниците, като дланите и стъпалата не се засягат. Обривът образува ретикуларни или дантелени шарки от леко надигнати, петнисти участъци с централно изсветляване. Задържа се за около една седмица. Понякога след като е напълно изчезнал, обривът може да се появи отново и да продължи повече от 20 дни. Рецидивът може да се провокира от изстудяване, къпане, слънчево въздействие, стрес и др.

След появата на обрив, пациентът вече не е заразен (не може да разпространи парвовирус B19 на други хора).

При някои деца обривът може да бъде по-особен. Наблюдава се петехиален обрив под формата на „ръкавици“ и „чорапи“, който често се придружава от фебрилитет, оток, орални и/или генитални лезии.

Като цяло, петата болест протича леко при децата. В рутинните лабораторни изследвания няма специфични промени. Кръвната картина е нормална. Рядко може да има понижени ретикулоцити или по-нисък хемоглобин.

Усложнения настъпват много рядко. При деца с хемолитична анемия, парвавирусите могат да причинят апластична криза.

При бременни жени парвовирусната инфекция може да доведе до развитието на хидропс феталис.

При възрастните хора петата болест протича с по-изразени грипоподобни симптоми. Обрив се наблюдава при по-малко от 50% от възрастните пациенти, като при тях обривът е сърбящ. Заболяването протича с остър полиартрит. Болките в ставите продължават с месеци.  

Как се поставя диагнозата пета болест?

Предварителната диагноза може да се постави въз основа на характерният червен обрив по бузите. Диагнозата се потвърждава от вирусологичните методи:

  • доказване на Парвовирус В19 в серума на болните чрез имунна електронна микроскопия, насрещна имуноелектрофореза, радиоимунен тест, ELISA
  • серологична диагноза – доказване на IgM и IgG антитела в серума на болния.

IgM антитела се доказват в рамките на 7 до 10 дни след заразяване с вируса. Достигат висок титър през втората седмица и спадат след 1-2 месеца. IgM антителата могат да останат измерими в продължение на 2 до 3 месеца след излагане на вируса.

IgG антителата се появяват в края на втората и началото на третата седмица и персистират с години.

Диференциална диагноза на еритема инфекциозум

Петата болест трябва да се разграничи от други заболявания, протичащи с обрив:

  • скарлатина – обривът по лицето е дребно петнист, има характерни промени в гърлото
  • морбили – има характерна етапност на обрива и токсиинфекциозен синдром
  • erythema exsudativum multiforme – обривът е по тялото, а не по лицето
  • рубеола
  • розеола инфантум (шеста болест).

Какво е лечението?

Петата болест е сомоограничаващо се заболяване и обикновено не изисква лечение. Парацетамол и НСПВС се използват при наличие на температурата, артралгии и главоболие.

При деца с хемолитична анемия, при които е настъпила апластична криза може да се наложи преливане на кръв.

Ако се установи, че бременна жена има остра инфекция с парвовирус B19, тя ще се нуждае от внимателно проследяване и наблюдение за хидропс феталис.

Профилактика

Няма разработена ваксина. Тъй като вирусът се разпространява лесно чрез капчици от носа и устата, добрата хигиена е най-добрият начин за предотвратяване на заболяването.

В момента на обрива или 1-2 дни след появата му, болните вече не са заразни и не се налага изолация.

Прочетете за:
Усложнения при пета болест – тежка анемия, миокардит