Консумацията на храни, богати на пурини може да доведе до високи нива на пикочна киселина в кръвта – хиперурикемия.
Пурините могат да се образуват в организма, както и да се приемат чрез храната. Те са важни вещества, необходими за производството на аминокиселини – основни градивни елементи на човешкото тяло. При разграждането на пурините се образува пикочна киселина.
Високите нива на пикочна киселина в кръвта могат да причинят образуването и натрупването на уратни кристали около ставите и да се развие подагра.
Кои храни повишават пикочната киселина?
Храни, които повишават значително пикочната киселина са:
- червено месо – говеждо, свинско, агнешко, патешко
Червеното месо е един от основните източници на пурини в диетата. Редовната консумация на червено месо може да доведе до производството на твърде много пикочна киселина и до хиперурикемия.
- морски дарове и риба – скариди, миди, омар, аншоа, сардини, херинга, скумрия, риба тон
Морските дарове имат много ползи за здравето. Те са богати на омега-3 мастни киселини, за които се знае, че намаляват риска от сърдечни заболявания и инсулт. Морските дарове са също друг основен източник на пурини в диетата.
- дреболии – черен дроб, бъбреци, сърце, език, шкембе
Нивата на пикочната киселина обикновено са по-високи при хора, които редовно консумират вътрешности, тъй като те са особено богати на пурини.
- подсладени храни и напитки
Избягвайте газирани напитки, сокове и храни, подсладени с фруктоза – обикновено под формата на царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза. Фруктозата е единственият въглехидрат, който повишава нивата на пикочната киселина. Това става чрез увеличаване на производството на пурини в тялото.
- алкохол, особено бира
Алкохолните напитки имат различно съдържание на пурини. Спиртните напитки имат най-ниско, а бирата най-високо съдържание на пурини. Алкохолът също така повишава катаболизма на нуклеотидите. Те са допълнителен източник на пурини, които могат да се превърнат в пикочна киселина.
Консумацията на тези храни и напитки трябва да бъде силно ограничена и дори избягвана, ако сте диагностицирани с подагра или имате високи нива на пикочна киселина.
Повечето зеленчуци и плодове са с ниско съдържание на пурини. Но някои зеленчуци съдържат умерено количество пурини и могат да допринесат за по-високите нива на пикочна киселина. Такива зеленчуци са например: боб, леща, грах, гъби, спанак, карфиол и аспержи.
Прочетете за:
Повишена пикочна киселина (хиперурикемия)