Начало / Хранене и диета / Храни, които повишават пикочната киселина

Храни, които повишават пикочната киселина

юни 17, 2022

храни, които повишават пикочната киселина

Консумацията на храни, богати на пурини може да доведе до високи нива на пикочна киселина в кръвта – хиперурикемия.

Пурините могат да се образуват в организма, както и да се приемат чрез храната. Те са важни вещества, необходими за производството на аминокиселини – основни градивни елементи на човешкото тяло. При разграждането на пурините се образува пикочна киселина.

Високите нива на пикочна киселина в кръвта могат да причинят образуването и натрупването на уратни кристали около ставите и да се развие подагра.

Кои храни повишават пикочната киселина?

Храни, които повишават значително пикочната киселина са:

  • червено месо – говеждо, свинско, агнешко, патешко

Червеното месо е един от основните източници на пурини в диетата. Редовната консумация на червено месо може да доведе до производството на твърде много пикочна киселина и до хиперурикемия.

  • морски дарове и риба – скариди, миди, омар, аншоа, сардини, херинга, скумрия, риба тон

Морските дарове имат много ползи за здравето. Те са богати на омега-3 мастни киселини, за които се знае, че намаляват риска от сърдечни заболявания и инсулт. Морските дарове са също друг основен източник на пурини в диетата.

  • дреболии – черен дроб, бъбреци, сърце, език, шкембе

Нивата на пикочната киселина обикновено са по-високи при хора, които редовно консумират вътрешности, тъй като те са особено богати на пурини.

  • подсладени храни и напитки

Избягвайте газирани напитки, сокове и храни, подсладени с фруктоза – обикновено под формата на царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза. Фруктозата е единственият въглехидрат, който повишава нивата на пикочната киселина. Това става чрез увеличаване на производството на пурини в тялото.

  • алкохол, особено бира

Алкохолните напитки имат различно съдържание на пурини. Спиртните напитки имат най-ниско, а бирата най-високо съдържание на пурини. Алкохолът също така повишава катаболизма на нуклеотидите. Те са допълнителен източник на пурини, които могат да се превърнат в пикочна киселина.

Консумацията на тези храни и напитки трябва да бъде силно ограничена и дори избягвана, ако сте диагностицирани с подагра или имате високи нива на пикочна киселина.

Повечето зеленчуци и плодове са с ниско съдържание на пурини. Но някои зеленчуци съдържат умерено количество пурини и могат да допринесат за по-високите нива на пикочна киселина. Такива зеленчуци са например: боб, леща, грах, гъби, спанак, карфиол и аспержи.

Прочетете за:
Повишена пикочна киселина (хиперурикемия)