Хиперурикемията е състояние, което се характеризира със завишени нива на пикочна киселина в кръвта. Пикочната киселина е продукт от обмяната на нуклеиновите киселини в организма. В зависимост от възрастта и пола тя има следните референтни стойности:
• мъже – 208 – 387 μmol/l
• жени – 149 – 363 μmol/l
• деца – 180 – 340 μmol/l
Хиперурикемията може да възникне вследствие на повишена продукция, понижена екскреция на пикочна киселина или комбинация от двата механизма.
Понижената екскреция е по-често срещана причина. В бъбреците преработката на уратите включва гломерулна филтрация, тубулна реабсорбция и секреция. Съответно понижената гломерулна филтрация и тубулна секреция или увеличена тубулна реабсорбция могат да доведат до хиперурикемия.
Повишената продукция е сравнително рядко срещана причина. Тя може да се дължи на екзогенни фактори (диета, богата на пурини) или ендогенни фактори (повишен разпад на пуриновите нуклеотиди). В малък процент от случаите повишената продукция се дължи на ензимен дефект.
Причините за повишена пикочна киселина (хиперурикемия) могат да бъдат класифицирани по следния начин:
Първична хиперурикемия
- Повишена продукция на пурини – първична подагра
- Понижена екскреция през бъбреците
- Увеличен прием на богата на пурини храна – месо, гъби, варива, алкохол, карфиол, спанак
Вторична хиперурикемия
- Бъбречни заболявания
- Медикаменти – тиазиди, туберкулостатици, салицилати
- Ендокринни или метаболитни заболяваия – диабет, ацидоза, подагра, хипертиреоидизъм, акромегалия
- Някои ракови заболявания
- Тумор лизисен синдром
- След химиотерапия – лечение на левкози, мултиплен миелом, лимфома
- Хемолитична или мегалобластна анемия.
Прочетете за:
Висока пикочна киселина – причини
Симптоми при повишена пикочна киселина