Начало / Симптоми / Повишена пикочна киселина (хиперурикемия)

Повишена пикочна киселина (хиперурикемия)

фев. 1, 2016

Хиперурикемията е състояние, което се характеризира със завишени нива на пикочна киселина в кръвта. Пикочната киселина е продукт от обмяната на нуклеиновите киселини в организма. В зависимост от възрастта и пола тя има следните референтни стойности:
• мъже – 208 – 387 μmol/l
• жени – 149 – 363 μmol/l
• деца – 180 – 340 μmol/l

Хиперурикемията може да възникне вследствие на повишена продукция, понижена екскреция на пикочна киселина или комбинация от двата механизма.

Понижената екскреция е по-често срещана причина. В бъбреците преработката на уратите включва гломерулна филтрация, тубулна реабсорбция и секреция. Съответно понижената гломерулна филтрация и тубулна секреция или увеличена тубулна реабсорбция могат да доведат до хиперурикемия.

Повишената продукция е сравнително рядко срещана причина. Тя може да се дължи на екзогенни фактори (диета, богата на пурини) или ендогенни фактори (повишен разпад на пуриновите нуклеотиди). В малък процент от случаите повишената продукция се дължи на ензимен дефект.

Причините за повишена пикочна киселина (хиперурикемия) могат да бъдат класифицирани по следния начин:

Първична хиперурикемия

  • Повишена продукция на пурини – първична подагра
  • Понижена екскреция през бъбреците
  • Увеличен прием на богата на пурини храна – месо, гъби, варива, алкохол, карфиол, спанак

Вторична хиперурикемия

  • Бъбречни заболявания
  • Медикаменти – тиазиди, туберкулостатици, салицилати
  • Ендокринни или метаболитни заболяваия – диабет, ацидоза, подагра, хипертиреоидизъм, акромегалия
  • Някои ракови заболявания
  • Тумор лизисен синдром
  • След химиотерапия – лечение на левкози, мултиплен миелом, лимфома
  • Хемолитична или мегалобластна анемия.

Прочетете за:
Висока пикочна киселина – причини
Симптоми при повишена пикочна киселина