Начало / Красота и здраве / Подкожна мастна тъкан

Подкожна мастна тъкан

мар. 7, 2024

подкожна мастна тъкан

Подкожната мастна тъкан е най-дълбокият слой на кожа, която се състои от епидермис, дерма и хиподерма (подкожен слой).

Дебелината на подкожният слой е различна в отделните части на тялото. На някои места (коремна област, седалищна област) тя достига до 3 см, а на други (клепачи, скротум) въобще липсва.

Разпределението на подкожната мастна тъкан варира при отделните индивиди и се влияе от фактори като генетика, възраст, пол и хормонални колебания. Жените са склонни да имат повече подкожни мазнини в сравнение с мъжете, особено в области като бедрата, седалището и гърдите. Обратно, мъжете обикновено имат повече подкожни мазнини около корема и раменете.

За разлика от висцералната мазнина, която обгражда вътрешните органи и може да представлява риск за здравето, подкожната мазнина обикновено се счита за доброкачествена. Но наличието на твърде много подкожна мазнина крие риск от сериозни здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания, диабет, инсулт и други. Най-добрият начин да загубите излишната подкожна мастна тъкан е със здравословна диета и редовни упражнения.

Какво представлява подкожната мастна тъкан?

Подкожният слой (хиподерма) се разполага между дермата и подкожните фасции. Състои се от колагенни и еластични влакна, които формират пространства (lobuli adiposi), изпълнени с бяла мастна тъкан.

Бялата мастна тъкан е изградена от унилокуларни липоцити (адипоцити). Тези липидни клетки съдържат една голяма липидна капка, която придава на клетката сферична форма. Цитоплазмата се разполага в тънък слой около мастната капка, а ядрото е изместено в периферията на клетката. Мастното вещество в липидната капка се състои главно от триглицериди.

В подкожният слой се намират големи кръвоносни съдове (подкожни вени), лимфни съдове и нерви (кожни нерви).

Какви функции има подкожната мастна тъкан?

Подкожната мазнина има следните основни функции:

 • съхранява енергия   

Подкожната мастна тъкан служи като резервоар за съхранение на енергия под формата на триглицериди. При прием на повече от необходимите калории, излишната енергия се съхранява в подкожната мазнина за по-късна употреба, когато енергийните нужди надхвърлят приема.

 • действа като топлинен изолатор

Подкожната мазнина действа като слой изолация под кожата, помагайки за регулиране на телесната температура, като осигурява буфер срещу загуба на топлина. Така подкожната мазнина може да помогне за избягване на състояния като хипотермия.

 • абсорбира ударите

Подкожната мазнина действа като възглавница за защита на по-дълбоките мускули, кости и други органи от физическа травма.

 • метаболитна регулация

Мастната тъкан отделя различни хормони и сигнални молекули, известни като адипокини, които играят роля в метаболитната регулация, възпалението и контрола на апетита. Тези хормони включват лептин, който регулира чувството на глад и ситост и половия хормон естроген.

 • улеснява подвижността на кожата спрямо подлежащите структури.

Какви рискове за здравето крие твърде многото подкожна мастна тъкан?

Натрупването на твърде много подкожна мастна тъкан може да увеличи риска от следните здравословни проблеми:

 • инсулинова резистентност – клетките не реагират добре на инсулин и не могат да поемат глюкоза от кръвта
 • чернодробна стеатоза (затлъстяване на черния дроб)
 • метаболитен синдром – група рискови фактори за сърдечни заболявания, инсулт и диабет
 • хипертония (високо кръвно налягане)
 • някои видове рак
 • камъни в жлъчния мехур и др.

Прочетете за:
Методи за измерване на подкожни мазнини
Подкожна мазнина – как да я намалите?