Начало / Мъжко здраве / Заболявания на пениса – кои се срещат по-често? 1 част

Заболявания на пениса – кои се срещат по-често? 1 част

ян. 22, 2018

Заболявания на пениса

Мъжкият полов член е образуван от две пещеристи (кавернозни) тела и едно спонгиозно тяло. Пещеристите тела са цилиндрични, разделени от съединителнотъканна преграда. Под тях се разполага спонгиозното тяло, което най-отпред образува главичката на пениса. През спонгиозното тяло преминава уретрата.

Заболяванията на пениса може да бъдат вродени и придобити – инфекциозни и неинфекциозни.

Ето някои болести, които засягат пениса:

Фимоза и парафимоза

Фимозата представлява стеснение на крайната част на препуциума, което не позволява откриване на главичката на пениса. При момчета до 2-3 годишна възраст може да е физиологично състояние и не се налага лечение. Ако обаче уринирането е затруднено или настъпи възпаление на препуциума се извършва оперативно лечение.

Парафимозата е обратно на фимозата състояние. Стесненият препуциум е издърпан зад главичката на пениса и не може да се върне върху нея. Има силна болка, оток на главата на пениса, затруднено уриниране. Провежда се оперативно лечение.

Приапизъм

Приапизмът представлява болезнена и продължителна ерекция на половия член, но липсва еякулация. Най-често причината е неизвестна, но може да възникне при редица заболявания, като например кавернит, уретрит, рак на пениса, сифилис, левкемия и др. Приапизмът настъпва внезапно и може да продължи с часове и дни. Кожата на пениса е оточна, синкава. Половият член се изкривява дъгообразно към корема. Налага се спешно лечение с медикаменти или оперативно.

Травми на пениса

Травмите на пениса могат да бъдат открити и закрити. Закритите травми се срещат по-често. В зависимост от механизма на травмата се наблюдават: контузия на половия член, фрактура, изкълчване и странгулация на пениса. Характерен симптом е болката, която обикновено е силна и постоянна.

Откритите травми на пениса могат да бъдат: разкъсноконтузни (при бурен полов акт, удар с тъп предмет), порезнопрободни (причиняват се от остри, режещи предмети) и огнестрелни травми.

Вродени аномалии на пениса

По-често срещани вродени аномалии на половия член са фимозата и късото гемче на пениса.  Срещат се още: микропенис, макропенис, скрит пенис, вродено изкривяване на пениса, липса на полов член и др.

Еректилна дисфункция (импотентност)

Еректилната дисфункция представлява невъзможност на мъжа да поддържа ерекция продължително време, за да се осъществи полов контакт. Причините за импотентност биват психологически (стрес, депресия) и физически, свързани със заболявания като диабет, високо кръвно налягане, алкохолизъм, прием на някои медикаменти и др.

Баланопостит

Възпалението на главичката и на препуциума на половия член се нарича баланопостит. Причинява се от редица бактерии, вируси, гъби, хламидии, алергени. Може да се наблюдава при сифилис, гонорея. Предразполагащ фактор за възникването на баланопостит е задръжката на смегма поради лоша хигиена или поради наличието на фимоза.

Пациентите с баланопостит се оплакват от сърбеж, болка, има постоянна секреция. Кожата на пениса е зачервена и оточна.

За лечение на баланопостита се назначават бани с антисептични разтвори, локална антибиотична терапия. При наличие на фимоза се извършва циркумцизия (обрязване).

Заболявания на пениса – кои се срещат по-често? 2 част