Начало / Секс и здраве / Полово-предавани болести и безплодие

Полово-предавани болести и безплодие

фев. 6, 2017

безплодие

Всички знаем, че сексът без предпазни средства силно увеличава риска да се разболеете от някоя полово-предавана болест. Тези заболявания освен, че много често хронифицират и водят до редица здравословни усложнения могат да станат причина и за безплодие.

Всяка година расте процентът на жените, които не могат да забременеят поради факта, че са болни от някоя от по-често срещаните полово-предавани болести. Много от тях са се заразили с тези заболявания във време, когато все още едва ли са мислели за това да имат деца. Мъжете трябва да не забравят, че те също не са предпазени от тези заболявания и при тях те също могат да доведат до проблеми с плодовитостта.

Според скорошни проучвания всяка година се диагностицират над 111 милиона нови случаи на полово-предавани заболявания. Най-засегната е възрастовата група между 19 и 26 години, защото те са и най-полово активни и имат склонност да имат повече от един партньор едновременно, което неимоверно увеличава риска от инфекция.

По-често срещаните полово-предавани болести, които могат да причинят безплодие са:

Хламидия

Хламидията е изключително често срещана бактериална полова инфекция. По-често се засягат жени на възраст между 15 и 24 години.

Хламидията често води до тазова възпалителна болест, при която има възпаление на всички полови органи. В резултат на тазово възпалителната болест може силно да се затрудни оплождането на яйцеклетката на жената от сперматозоидите. При жените, страдащи от това заболяване има и увеличен риск от извънматочна бременност, при която се налага прекъсване на бременността по медицински показания.

По-честите симптоми при хламидия са болки в областта на таза, повишена вагинална секреция. В повечето случаи обаче хламидията много дълго време протича безсимптомно и състоянието се диагностицира едва в напреднал етап.

Гонорея

Подобно на хламидията и гонореята в последните години се разпространява с епидемични пропорции и тя също предизвиква тазова възпалителна болест при жените. При мъжете това заболяване причинява епидидимит, който може да стане причина за проблеми с плодовитостта.

Пациентите с гонорея често се оплакват от болки в тазовата област, засилена вагинална секреция, а мъжете често съобщават за болка при уриниране.

Генитален херпес

Причинителят на гениталния херпес е Херпес симплекс вируса. Този вирус причинява почти всичко от обикновени настинки до брадавици и генитален херпес. За тази инфекция се знае, че при жените може да причини ранен спонтанен аборт и преждевременно раждане. Освен това инфекцията може да бъде предадена от майката на бебето по време на раждането.

Човешки папиломен вирус

Инфекцията с човешки папиломен вирус или ЧВП за по-кратко е изключително често среащана. Приблизително 14 милиона души се заразяват всяка година. Има над 100 щама на този вирус, но само около 40 от тях могат да се предават при сексуален контакт. От тези 40 щама за щастие само някои предизвикват патологични промени в половата система, които могат да доведат до безплодие.

Мъжете рядко боледуват от инфекции, причинени от човешки папиломен вирус, но те са преносители и могат да заразят своята партньорка. При жените, заразяването с някои определени щамове на ЧВП може да доведе до безплодие или рак на маточната шийка, затова и при тях се препоръчва профилактична цитонамазка на всеки 6 месеца.