Начало / Секс и здраве / Псориазис на гениталиите – симптоми при генитален псориазис

Псориазис на гениталиите – симптоми при генитален псориазис

май 7, 2019

псориазис на гениталиите

Псориазис на гениталиите се среща в една до две трети от пациентите с псориазис. Наблюдава се при хора от всички възрастови групи, включително и при бебета. Рядко гениталният псориазис е единствената изява на болестта, по-често са ангажирани и други области.

Псориазисът е автоимунно кожно заболяване, което причинява появата на надигнати, плътни, червени плаки по кожата, покрити със сребристи люспи. Псориазисът в областта на гениталиите обаче може да изглежда различно. Наблюдават се ярко червени, лъскави петна по кожата, които не са покрити от люспи.

В областта на гениталиите най-често се касае за инвертен псориазис, последван от плакатен псориазис (псориазис вулгарис).

Какви са симптомите при псориазис на гениталиите?

Поради по-голямата чувствителност на кожата в гениталната област, влагата и триенето, симптомите при генитален псориазис са по-интензивни. Болните се оплакват от силен сърбеж, парене и болка, които се засилват при движение, изпотяване и раздразване на кожата. Възможно е появата на фисури и кървене, на бактериални или гъбични инфекции.

Обостряне на гениталния псориазис може да се предизвика от фактори като стрес, урина, фекалии, стегнато бельо, триене на кожата при ходене, при полов контакт. Може да се наблюдава т. нар. феномен на Кьобнер – при травмиране на кожата се появяват нови кожни лезии.

При генитален псориазис се засягат следните области:

  • вулва (външни полови органи на жената)

Лезиите могат да варират от сребристи, люспести плаки в близост до срамните устни, до лъскави, червени петна без люспи. Гениталният псориазис обикновено не засяга лигавицата около входа на влагалището.

  • пенис – по тялото или главата на пениса може да има малки, червени плаки, които да са покрити с люспи или да са гладки и лъскави.
  • пубисната област (срамната област) – лезиите наподобяват тези при псориазис на скалпа
  • ингвиналните гънки – в областта на слабинните гънки се развива инвертен псориазис. Лезиите са гладки, лъскави, червени. Често се получават фисури.
  • горната вътрешна част на бедрата – формират се малки, кръгли плаки, които са червени и люспести. Псориазисът между бедрата може да бъде силно болезнен поради триене при движение.
  • анална област – псориазисът в областта на ануса обикновено се представя с червени плаки без люспи, може да има силен сърбеж, болка при дефекация, ректално кървене, вторични инфекции.
  • седалищна гънка – кожата в тази област не е толкова нежна, колкото в ингвиналната област. Лезиите могат да бъдат както гладки, така и покрити с люспи.

Псориазисът на гениталиите може да предизвика дискомфорт по време на полов акт, което да се отрази негативно на сексуалния живот на пациента. Препоръчва се използването на презерватив по време на полов акт, за да се избегне триенето на кожата и да се намали дискомфорта.

Прочетете за:
Псориазис
Видове псориазис