Начало / Актуални теми / Видове псориазис

Видове псориазис

ян. 23, 2019

видове псориазис

Псориазисът е автоимунно заболяване, при което по кожата се появяват червени плаки, покрити със сребристобели люспи. Причината за възникването му не е изяснена. Значение имат генетични, имунни, неврогенни и други фактори.

При псориазис се установява ускорена пролиферация на епидермалните клетки и нарушена кератинизация.

Какви видове псориазис има?

Според вида на обривните елементи се различават следните видове псориазис:

  • Псориазис вулгарис (плакатен псориазис) – psoriasis vulgaris

Псориазис вулгарис е най-честата форма на псориазис. Характеризира се с появата на надигнати, червени петна по кожата, покрити със сухи, сребристобели люспи. Имат различна големина (от няколко mm до няколко cm), като постепенно се разрастват, сливат се и образуват плаки. Плаките могат да бъдат сърбящи и болезнени, единични и множествени. Обикновено се разполагат симетрично по лактите, коленете, скалпа, туловището, но може да се засегнат всички участъци по кожата.

  • Гутатен псориазис (капковиден псориазис) – psoriasis guttata

Гутатен псориазис се среща по-често при деца и млади хора, като обикновено се провокира от бактериална инфекция (напр. стрептококова ангина). Проявява се с малки, червени, подобни на капчици петна. Локализират се главно по трупа, ръцете и краката, но могат да се появят и по скалпа, лицето. Лезиите са покрити с фини люспи и не са толкова плътни, както при плакатния псориазис.

  • Пустулозен псориазис – psoriasis pustulosa

Пустулозният псориазис се среща предимно при възрастни хора. Характеризира се с появата на пустули (изпълнени с гной мехурчета) върху зачервена кожа. Най-често измененията се локализират по ръцете и краката. Много рядко пустулите могат да покрият цялото тяло, което е известно като генерализиран пустулозен псориазис.

  • Ексудативен псориазис – psoriasis exsudativa

При ексудативен псориазис е налице ексудация и образуване на люспести кори.

  • Еритродермичен псориазис – erythrodermia psoriatica

Еритродермичният псориазис е рядка, но тежко протичаща форма на псориазис, при която се засяга цялата кожна повърхност. Основен симптом е огнено зачервената кожа. Тя е покрита с люспи и е много болезнена.

Според локализацията на обривните елементи се различават следните видове псориазис:

  • Инвертен псориазис (флексурален псориазис) – psoriasis inversa

При инвертен псориазис кожните лезии се локализират предимно в телесните гънки. Под гърдите или в областта на подмишниците, слабините и гениталиите се появяват гладки, червени петна. Потта, влагата и триенето на кожата в областта на кожните гънки влошават състоянието. Може да възникнат фисури, които да са болезнени и да кървят.

  • Псориатичен артрит – arthritis psoriatica

При псориатичен артрит освен кожни изменения са налице и ставни прояви. Най-често се засягат малките стави на ръцете и краката, рядко големите стави. Оплакванията са от болка, оток, скованост в засегнатите стави.

  • Псориазис на ноктите

При около 50 % от пациентите с псориазис се засягат ноктите на ръцете и краката. Възможно е да се наблюдават някои от следните симптоми: промяна в цвета на ноктите, поява на вдлъбнатини, разрушаване на ноктите, отделяне на нокътя от нокътното ложе.

  • Псориазис на скалпа

Много често при хора, страдащи от плакатен псориазис се засяга и скалпа. В окосмената част на главата се появяват червени плаки, покрити със сребристобели люспи. Могат да бъдат болезнени и сърбящи. При опит да се отстранят кървят. Плаките могат да се разпространят към челото, врата, ушите.

Прочетете за:
Псориазис на гениталиите
Псориазис
Псориазис при бебета
Кои храни обострят оплакванията при псориазис