Начало / Женско здраве / Каква е разликата между рак и киста на яйчника?

Каква е разликата между рак и киста на яйчника?

ян. 14, 2014

Повечето жени, които са диагностицирани с киста на яйчника смятат, че при тях рискът за развитие на рак е по-голям и след време кистата ще премине в рак. Истината е, че това са две напълно различни заболявания.

Какво представлява яйчниковата киста?

Кистите на яйчниците са често срещани и в повечето случаи не изискват някакво специфично лечение и не се налага да бъдат премахвани. Кистата представлява набиране на течност в оформен от организма сак. Кисти могат да се образуват в почти всички части от тялото. Те могат да варират по размер от много малки, до големи кисти, които съдържат повече от литър течност.

В някои случаи яйчниковата киста може да изчезне от само себе си. Много от жените дори не разбират, че са имали киста поради липсата на някаква характерна симптоматика. Симптомите обикновено се проявяват, когато кистата се спука и има изтичане на течност.

Ако кистата нарасне значително тя може да доведе до инфектиране на близкостоящите тъкани. Някои от жените се оплакват от чувство на подуване в долната част на корема, често уриниране, нередовен менструален цикъл и болка при полов контакт.

Какво представлява ракът на яйчника?

Ракът на яйчника представлява абнормен растеж на клетки. При него се наблюдава бързо разрастване и засягане на близките тъкани и органи. Както и при останалите ракови заболявания и тук има неконтролиран растеж на клетки, които нямат цикъл на живот като останалите и не умират.

В началните стадии жените нямат характерни оплаквания. Някои по-рядко срещани симптоми при рак на яйчника са често уриниране и задух. Други често срещани симптоми са:

  • подуване в долната коремна област;
  • болки в кръста и долните крайници;
  • храносмилателни проблеми;
  • гадене;
  • газове;
  • липса на енергия.

Прочетете за:
Рак на яйчника
Доброкачествени образувания на яйчника – кисти на яйчника