Начало / Актуални теми / Видове анемия – кои са най-честите?

Видове анемия – кои са най-честите?

ное. 22, 2017

анемия

Анемията е състояние, което се характеризира с понижаване на хемоглобина и/ или на червените кръвни клетки (еритроцитите) в кръвта. Хемоглобинът се съдържа в еритроцитите. Съставен е от хем (желязо и протопорфирин) и глобинови вериги. Неговата функция е да пренася кислород от белите дробове до всички органи. Ето защо при анемия е намалена способността на кръвта да пренася кислород до тъканите.

Анемията може да бъде краткотрайна или продължителна, лека или тежка. За лека анемия се говори при стойности на хемоглобина между 135 (120 при жените) и 90 g/l, за умерена – между 90 и 60 g/l и за тежка под 60 g/l.

Анемията може да бъде самостоятелно заболяване или да е симптом при много остри и хронични заболявания. Главните причини за анемия са кръвозагуба, хемолиза (повишено разрушаване на еритроцитите), намалена продукция на еритроцити или на хемоглобин.

Кои са най-честите видове анемия?

Ето някои видове анемия, които се срещат по-често:

Желязодефицитна анемия

Желязодефицитната анемия е най-често срещаната анемия. Дължи се на дефицит на желязо в резултат на неадекватен прием, намалена чревна резорбция, повишени нужди (бременност, кърмене) или на хронична кръвозагуба (хемороиди, метрорагия).

Симптомите на желязодефицитна анемия са: отпадналост, лесна уморяемост, задух, замаяност, бледа кожа и видими лигавици (например под езика), тахикардия.

При желязодефицитна анемия следните лабораторни изследвания са понижени: хемоглобин, еритроцити, хематокрит, серумно желязо, серумен феритин.

Провежда се заместително лечение с желязосъдържащи препарати.

Витамин В12 дефицитна анемия (пернициозна анемия)

Пернициозната анемия е автоимунно заболяване, при което е нарушена резорбцията на витамин В12 в тънките черва. Така се получава дефицит на витамин В12 при нормален внос с храната. Този вид анемия се среща по-често при жени в средна и напреднала възраст.

Витамин В12 дефицитната анемия протича със симптоми на анемия (слабост, умора, задух, бледост), гастроинтестинални прояви (безапетитие, зачервен език, рагади на устната лигавица, подуване на стомаха) и неврологични симптоми (изтръпване на крайниците, нарушена походка).

Таласемии

Таласемиите са група наследствени заболявания, които се срещат най-често в страните около Средиземно море, в части от Африка, Азия. Характеризират се с нарушение в синтеза на глобиновите вериги в молекулата на хемоглобина. В резултат се образува абнормен хемоглобин, еритроцитите лесно се разрушават (хемолизират) и се развива анемия.

Различават се два основни типа таласемии: алфа таласемии (нарушен е синтеза на алфа глобиновите вериги) и бета таласемии (нарушен е синтеза на бета-веригите).

Алфа таласемията има 4 клитични форми, като най-тежката е hydrops foetalis – детето се ражда мъртво или загива след раждането.

Бета таласемията включва Thalassemia minor (лека форма), Thalassemia intermedia (средно тежка анемия) и Thalassemia major – нарича се още болест на Кулей и е най-тежката форма. Изявява се в ранна детска възраст с тежка хемолитична анемия.

Сърповидно-клетъчна анемия (хемоглобиноза S)

Сърповидно-клетъчната анемия е наследствено заболяване, при което има нарушение в структурата на хемоглобина. В резултат на генна мутация се образува патологичен хемоглобин S (HbS), който придава сърповидна форма на еритроцитите, които лесно се разрушават и се развива хемолитична анемия.

Сърповидно-клетъчната анемия протича с отпадналост, бледост, увеличена слезка. Характерни са съдовите кризи – силни болки, дължащи се на запушване на малките кръвоносни съдове от сърповидните еритроцити.

Хипопластични и апластични анемии

Това са група заболявания, при които има увреждане на костния мозък с резултат намаляване на количеството на кръвните клетки от една, две или три клетъчни редици (еритроцити, левкоцити и тромбоцити).

Фактори, които увреждат костния мозък са например: йонизираща радиация, медикаменти, бактерии, вируси, автоимунни нарушения.

Примери за апластични анемии са анемията на Фанкони и идиопатичната апластична анемия на Ерлих.

Прочетете за:
Анемия – класификация
Желязодефицитна анемия