Начало / Актуални теми / Видове хрема (ринит) – алергичен и неалергичен ринит

Видове хрема (ринит) – алергичен и неалергичен ринит

мар. 29, 2021

видове хрема

Хремата (ринит) се определя като възпаление на носната лигавица, протичащо с ринорея и запушен нос. Най-често се дължи на вирусна инфекция или на сезонна алергия.

Какви видове хрема има?

Хремата обикновено се подразделя на две големи групи: алергичен и неалергичен ринит.

Алергичен ринит

Алергичният ринит е възпаление на носната лигавица, което се причинява от множество алергени. Това е най-честото алергично заболяване. В 80% от случаите алергичният ринит се развива до 20-годишна възраст. Клинично се проявява с повишена секреция от носната лигавица (ринорея), сърбеж в носа, кихане, сълзотечение, зачервени очи, подути клепачи, синьо или лилаво оцветяване на кожата под долните клепачи, запушен нос, дишане през устата, отпадналост и др.

Пациентите с алергичен ринит често страдат и от други алергични заболявания, например астма, атопичен дерматит, алергичен конюнктивит.

Различават се следните видове алергичен ринит:

 • сезонен алергичен ринит (сенна хрема) – обикновено се изявява през пролетта и есента. Възниква в отговор на алергени като полени (от топола, върба, тревисти растения), плесени.
 • целогодишен алергичен ринит – може да се изяви по всяко време на годината в отговор на алергени като домашен прах, акари, животински косми и пърхот, пера.
 • професионален алергичен ринит – предизвиква се от алергени в работната среда, например: зърнени храни, дървесен прах, формалдехид, лак за коса.

В зависимост от тежестта на симптоматиката се различават лека, средна и тежка форма на алергичен ринит. При леката форма симптомите са слабо изразени, докато при тежката форма има нарушение на съня, нарушават се ежедневните дейности на пациента.

Освен това алергичният ринит може да бъде интермитентен или персистиращ. Интермитентен е, когато симптомите се проявяват < 4 дни седмично или < 4 последователни седмици. Персистиращ е, когато симптомите се появяват > 4 дни седмично и > 4 последователни седмици.

Неалергичен ринит

Неалергичният ринит протича със симптоми, подобни на тези при алергична хрема. За разлика от алергичния ринит, неалергичният ринит не се причинява от алергени и не включва имунната система.

Различават се следните видове неалергичен ринит:

 • Инфекциозен ринит

Инфекциозният ринит представлява възпаление на носната лигавица, което се причинява главно от вируси (риновируси, грипни вируси), по-рядко от бактерии (стафилококи, стрептококи). Заболяването може да протече остро или хронично.

Острата хрема е най-честата респираторна инфекция при възрастни и при деца. В ранна детска възраст острата хрема може да доведе до сериозни усложнения, например отит, ларингит, ларинго-трахео-бронхит. При кърмачета дишането е силно затруднено, нарушено е храненето.

Острата хрема може да бъде начална проява на инфекциозно заболяване (скарлатина, морбили).

Хроничната хрема обикновено е резултат от повтарящи се остри хреми, но може да е последица и от инфекциозно заболяване – туберкулоза, сифилис, лепра, лайшманиоза.

 • Хроничен атрофичен ринит (озена)

Озената е хронично възпаление на носната лигавица, което довежда до атрофия на лигавицата и подлежащата кост (особено на os turbinalae). Причината за това заболяване е неясна. Допуска се, че роля имат генетични фактори, дефицит на витамин А, Д, хормонални фактори, някои микроорганизми (напр. Klebsiella ozaenae).

Хроничният атрофичен ринит се характеризира с образуване на жилав секрет, който засъхва под формата на кори със силно неприятна миризма.

 • Вазомоторна хрема (идиопатичен ринит)

Причината за вазомоторния ринит не е известна. Счита се, че е резултат от нарушена инервация на съдовете в носната лигавица, което води до вазодилатация (разширяване на съдовете) и оток на носната лигавица.

Изявата на вазомоторния ринит се провокира от въздействието върху носната лигавица на различни иританти от околната среда. Такива са например: студен въздух, замърсен въздух, тютюнев дим, силни миризми, стрес.

Други видове неалергична хрема са:

 • хормонално-индуциран ринит – наблюдава се през бременността, пубертета, при хипотиреоидизъм
 • медикаментозно-индуциран ринит – продължителна употреба на назални деконгестанти, аспирин, нестероидни противовъзпалителни средства, антихипертензивни средства, хлорпромазин, орални контрацептиви
 • густаторен ринит – проявява се с водниста секреция от носа след прием на гореща и пикантна храна
 • неалергичен ринит с еозинофилия – в назалния секрет се откриват множество еозинофили
 • неалергичен професионален ринит – дължи се на излагане в работната среда на иританти при липса на сенсибилизация.

Прочетете за:
Алергична хрема
Остра хрема
Озена