Начало / Актуални теми / Воднисто око – какви са причините за влажни очи?

Воднисто око – какви са причините за влажни очи?

май 21, 2019

воднисто око, воднисти очи

Появата на воднисти очи е чест симптом, който в повечето случаи преминава спонтанно. Например нормално е очите ви да се овлажняват ако сте в задимена среда или ако сте навън на студа или вятъра. При нараняване на окото, при попадане на мигла или песъчинка в него, също се наблюдава воднисто око.

Повишена продукция на сълзи и поява на воднисти очи е обичайно при смях, кашляне, повръщане, прозяване, силни миризми. Други чести причини са носенето на контактни лещи, използването на козметични средства. Понякога обаче причината за воднисто око може да бъде по-сериозна.

Какви са причините за воднисто око?

Конюнктивитът представлява възпаление на конюнктивата, причинено от вируси, бактерии, алергични, химични и други причини. Характерни симптоми са зачервяване на очите, парене, сърбеж, воднисти очи.

  • заболявания на роговицата

Някои проблеми, свързани с роговицата също могат да бъдат причина за воднисто око. Такива са например възпалението на роговицата (кератит), наличието на малки драскотини или язви по роговицата. В тези случаи окото е прекалено водно, болезнено, чувствително към светлина.

Блефаритът представлява възпаление на клепачния ръб. Типични симптоми при блефарит са воднисти очи, парене в очите, залепване на клепачите, мазни люспи по клепачния ръб.

Външният ечемик представлява стафилококова инфекция на мастните жлези, разположени в основата на миглите. Протича с чувство за дразнене в окото, болка, повишено отделяне на сълзи.

  • запушване на слъзните пътища

Когато слъзните пътища са стеснени или запушени се нарушава оттичането на сълзите и очите стават воднисти. Причините за запушване на слъзните пътища са много разнообразни, например: вродени аномалии, възпалителни процеси (дакриоцистит), травми, лъчетерапия, ектропиум и др.

При ентропиум клепачният ръб е обърнат към очната ябълка и миглите дразнят роговицата и конюнктивата. Появяват се симптоми като зачервяване, болка, влажни очи, чувствителност към светлина.

  • трихиаза

Трихиазата е състояние, при което миглите са обърнати навътре и дразнят роговицата и конюнктивата, при което се повишава слъзната секреция.

  • синдром на „сухото око“

При синдромът на „сухото око“ очите са раздразнени и може да настъпи реакция на повишено отделяне на сълзи (парадоксално сълзене). Други оплаквания са парене, зачервяване на очите, замъглено зрение.

Сенната хрема, наричана още алергичен ринит представлява възпаление на носната лигавица, причинено от различни алергени – полени, домашен прах, пух, домашни кърлежи и др. Предизвиква запушен нок, кихане, сърбеж в носа и очите, зачервяване на очите, сълзотечение и воднисти очи.

Други по-редки причини за воднисти очи са:

  • парализа на Бел – при парализа на лицевия нерв се наблюдава воднисто око от страната на увредата
  • прием на някои медикаменти
  • излагане на химикали, газове, пари
  • операция на окото или носа.