Начало / Актуални теми / Заболявания на ануса и аналния канал

Заболявания на ануса и аналния канал

окт. 15, 2018

заболявания на ануса

Аналният канал (canalis analis) представлява крайната част на правото черво, с което завършва дебелото черво. Дължината му е около 3-4 см, като започва от нивото на простатата, насочва се надолу и назад и завършва с отвор – анус.

Стената на аналния канал е изградена от надлъжен и циркулярен мускулен слой. В областта на аналното отвърстие се намират два анални сфинктера (външен и вътрешен), които осъществяват затварянето на ануса.

Лигавицата на аналния канал е покрита с многослоен плосък епител. В областта на аналния отвор лигавицата преминава в кожа, която е силно пигментирана и окосмена.

В подлигавичния слой на аналния канал се съдържа венозно сплетение – plexus haemorrhoidalis, от което могат да се формират хемороидални възли.

Ето някои заболявания на аналния канал:

Хемороиди

Хемороидалните възли представляват хиперплазирали кавернозни съдови телца. Различават се външни и вътрешни хемороиди. Вътрешните хемороиди се получават в долната част на ректума и горната част на аналния канал, като увеличавайки размера си се спускат в аналния канал. Външните хемороиди се формират подкожно около аналния отвор.

Хемороидите дълго време протичат безсимптомно. По-късно се появяват дискомфорт, парене и сърбеж в аналната област. Сериозен симптом е кървенето в края на дефекацията. Лечението може да бъде консервативно (диета, противовъзпалителни средства, аналгетици, седящи бани с калиев перманганат) и оперативно лечение.

Перианален абсцес (остър парапроктит)

Перианалният абсцес представлява остро гнойно възпаление, което започва от аналните жлези и се разпространява в перианалните пространства. Най-често се среща подкожен перианален абсцес, който се развива непосредствено около ануса. Болните се оплаквата от пулсираща болка около ануса, болезнена дефекация, повишена температура. Около ануса се установява кръгла подутина със зачервена кожа. Подкожният абсцес може спонтанно да се пробие през кожата, при което се формира перианална фистула.

Анална фисура (цепка)

Аналната фисура представлява много болезнена и трудно зарастваща язва в лигавицата на аналния канал. Дефектът има продълговата форма с дължина 1-2 см и ширина 5-6 мм. Разязвяване на аналната лигавица може да възникне при запек (от големи и твърди фекални маси) или профузна диария, болест на Крон, нараняване на лигавицата от твърди частици (например костилки).

При анална фисура са характерни следните симптоми: остра болка, която се засилва при дефекация, слабо кървене след дефекация, наличие на спазъм на аналния сфинктер. При остра анална фисура се провежда консервативно лечение – обезболяващи средства, топлинни процедури и физиотерапия, осигуряване на редовна дефекация чрез диета и лаксативни средства. При хронична анална фисура се провежда оперативно лечение.

Рак на ануса

Ракът на аналния канал най-често е плоскоклетъчен карцином, произхождащ от аналната лигавица. Среща се рядко, като засяга предимно хора над 55 г. Фактори, за които се счита, че повишават риска за развитие на рак на ануса са: инфекция с човешки папиломен вирус (HPV), отслабена имунна система, анален секс, наличие на рак на маточната шийка или на влагалището.

Страдащите от анален карцином могат да се оплакват от болка, дискомфорт, сърбеж в аналната област, поява на кръв или слуз в изпражненията, наличие на запек или диария. Провежда се лечение с химиотерапия, лъчетерапия или хирургично лечение.

Други болести на аналния канал са:

Прочетете за:
Анална фисура
Рак на ануса (карцином на аналния канал)
Остър парапроктит (перианален абсцес)