Начало / Актуални теми / Заболявания на хранопровода

Заболявания на хранопровода

сеп. 12, 2018

заболявания на хранопровода

Хранопроводът е мускулна тръба, свързваща гълтача (фаринкса) със стомаха. Дължината му е около 25 cm, а лумена е около 13 mm в спокойно състояние, като при разпъване достига до 30 mm.

Хранопроводът се дели на три части: шийна (с дължина 5-6 cm), гръдна (с дължина 16-18 cm) и коремна (с дължина 2-4 cm). По дължината му има 4 стеснения.

Кои са най-честите заболявания на хранопровода?

Ето някои болести на хранопровода:

Вродени аномалии на хранопровода

По-често срещаните вродени аномалии на хранопровода са: атрезия на хранопровода, къс хранопровод, мегаезофагус (широк, отпуснат хранопровод).

Дивертикул на хранопровода

Дивертикулът представлява торбовидно разширение на стената на хранопровода. Големината му варира от череша до мъжки юмрук. Според локализацията си дивертикулите на хранопровода биват: фаринго-езофагеални (най-чести), епибронхиални (най-редки) и епифренични, разположени над диафрагмата. При по-големи дивертикули може да има тежест, лош дъх от устата, често повръщане на храна отпреди няколко дни. Лечението е оперативно.

Спазъм на хранопровода

Спазъмът на хранопровода се изразява в затруднено хранене, тежест и болка зад гръдната кост. Различават се няколко вида спазъм на хранопровода. Остър спазъм на хранопровода, който се дължи на поглъщане на едри, твърди хапки храна или на внезапен стрес. Обикновено преминава бързо и без лечение. Преходен спазъм, който преминава по-бавно – часове или дни. Постоянен спазъм, който протича по-тежко. Болните ограничават храненето си и отслабват значително. Провежда се лечение чрез бужиране и прием на транквилизатори, спазмолитици.

Ахалазия

Ахалазията е рядко заболяване, което се среща предимно в млада и средна възраст. Характеризира се с липса на перисталтика на хранопровода и недостатъчно разхлабване на долния езофагеален сфинктер при гълтане. Основните прояви на заболяването са затруднено гълтане (дисфагия) и регургитация на храна. Провежда се медикаментозно лечение, целящо да намали налягането в долния езофагеален сфинктер. При нужда се пристъпва към дилатация или оперативно лечение.

Гастро-езофагеален рефлукс

При гастро-езофагеален рефлукс е налице връщане на стомашно съдържимо в хранопровода вследствие недостатъчност на долния езофагеален сфинктер. Болните се оплакват от пареща болка зад гръдната кост, особено след прием на храна, при навеждане или в легнало положение. Лечението се провежда главно с препарати с антиацидно действие – Н2-блокери и инхибитори на протонната помпа.

Езофагит

Езофагитът представлява възпаление на хранопровода и рядко е самостоятелно заболяване. Причините за езофагит са много разнообразни – инфекциозни заболявания, медикаменти, инструментални изследвания, алкохолизъм и др. Характерни симптоми са: болка, тежест и парене зад гръдната кост. Провежда се лечение на основното заболяване, отстраняват се отключващите фактори, прилага се симптоматично лечение.

Изгаряне на хранопровода

Изгаряне на хранопровода възниква при поглъщане на киселини, основи, различни химикали за почистване, горещи течности. Симптоматиката е различна и зависи от вида и количеството на погълнатото вещество. Има остра, силна болка в гърлото и зад гръдната кост, гадене, повръщане, изгаряне по устните, езика, мекото небце. Храненето е затруднено поради спазъм на хранопровода. Необходимо е спешно лечение.

Стриктури на хранопровода

При изгаряне на хранопровода е възможно значително увреждане на тъканите му. Настъпват последователно фази на некроза, гранулация и на цикатризация. През фазата на цикатризация дефекта в стената на хранопровода се покрива от колагенни влакна, които обаче се свиват и стесняват лумена на хранопровода – образуват се стриктури. Този процес продължава 2-3 месеца. Болният започва да чувства затруднение в храненето – първоначално на твърда храна, после на каши и накрая при прием на течности.

Лечението на стриктурите на хранопровода бива консервативно (бужиране – дилатация на хранопровода) и оперативно.

Чуждо тяло в хранопровода

За чуждо тяло в хранопровода се говори, когато храна или предмет се задържат продължително време в него и нарушават функцията му. Чуждите тела могат да бъдат много разнообразни – костилки от плодове, кости от риба, части от протези, монети и др. В повечето случаи началото е внезапно, има болка, гадене, повишено слюноотделяне, кашлица и др. Лечението на чуждото тяло в хранопровода се състои в изваждането му.

Хиатални хернии

Хиаталните хернии се характеризират с преминаване на част от стомаха през хранопроводния отвор на диафрагмата (hiatus esophageus) в гръдната кухина. Различават се плъзгаща се херния, параезофагеална херния и смесен тип. Често хиаталните хернии протичат безсимптомно. Може да се наблюдава оригване, тежест в гърдите особено след прием на храна.

Тумори на хранопровода

Доброкачествените тумори на хранопровода са редки. Най-често се срещат лейомиомите, полипите и кистите. От злокачествените тумори на хранопровода в 95 % се касае за плоскоклетъчен рак. Засяга повече мъжете над 50-годишна възраст. Симптоми се появяват късно. Има затруднено гълтане на твърди храни, а по-късно и на течности, болка зад гръдната кост, регургитация на храна, отслабване на тегло. Лечението е оперативно.

Прочетете за:
Анатомия на хранопровода
Ахалазия на хранопровода
Карцином на хранопровода