Начало / Актуални теми / Неврологични симптоми при хипертиреоидизъм

Неврологични симптоми при хипертиреоидизъм

юли 6, 2021

неврологични симптоми при хипертиреоидизъм

Хипертиреоидизмът е патологично състояние на повишена продукция на щитовидни хормони – Т3 и Т4. Най-често възниква поради автоимунни нарушения (Базедова болест), базедовифицирана струма, токсичен аденом, подостър тиреоидит, повишен прием на йод и др.

Високите нива на тиреоидни хормони в кръвта ускоряват метаболитните процеси, повлияват функцията на много органи и системи – мускули, сърдечно-съдова система, храносмилателен тракт, очите, половата система, нервната система.

Неврологичните симптоми при хипертиреоидизъм са особено харектерни. Свързани са с повишената активност на симпатиковата нервна система, нарушения хормонален баланс и автоимунните механизми.

Неврологичните симптоми могат да бъдат както от страна на централната нервна система, така и от увреждане на периферните нерви.

Фактори, които провокират изявата на неврологични симптоми при хипертиреоидизъм са например: лечение с радиоактивен йод, хирургични интервенции, инфекции.

Кои са най-честите неврологични симптоми при хипертиреоидизъм?

Невропсихични симптоми

Невропсихичните симптоми са едни от най-ранните прояви на хипертиреоидизъм. Наблюдава се повишена раздразнителност, напрегнатост, емоционална лабилност, безсъние, намалена способност за концентрация, психоза (слухови и зрителни халюцинации).

Двигателни нарушения

При пациентите с хипертиреоидизъм е характерна психомоторната подвижност. Те имат оживен бърз говор, хипермимия (изражението на лицето се променя бързо), усилени сухожилни рефлекси.

Наблюдава се ситен тремор на ръцете, но може да обхване и цялото тяло. Може да има още хорея (неволеви, кратки и безцелни движения), хореоатетоза, бализъм.

Тиреотоксична енцефалопатия (т.нар. тиреоидна буря)

Среща се рядко при нелекувани болни. Може да се дължи на директния ефект на повишените щитовидни хормони или да е свързана с повишените антитела срещу рецептора на тиреостимулиращия хормон, наречени ТРАТ (TRAb).

Клинични изяви на тиреотоксичната енцефалопатия са поява на когнитивни нарушения, загуба на памет, объркване, халюцинации, генерализирани или фокални тонично-клонични гърчове, миоклонус и др.

Гърчовете и признаците на тиреотоксична енцефалопатия изчезват и ЕЕГ се нормализира след лечение на хиперфункцията на щитовидната жлеза с антитиреоидни лекарства (тиреостатици). В случаите, в които енцефалопатията е свързана с високи титри на автоантитела, лечението с кортикостероиди е ефективно.

Екзофталмична офталмоплегия (инфилтративна офталмопатия)

Екзофталмичната офталмоплегия се характеризира със слабост на очедвигателните мускули и екзофталм. Ограничени са движенията на очната ябълка, предимно нагоре (вертикална погледна пареза) и встрани. Може да има болка в областта на очната ябълка, диплопия, лагофталм, рядко мигане, разязвяване на роговицата и др.

Мускулна слабост

При около 50 % от болните е налице хронична тиреотоксична миопатия. Това нервно-мускулно нарушение се дължи на повишената продукция на тиреоидни хормони.

Тиреотоксичната миопатия се проявява с прогресираща мускулна слабост на напречнонабраздената мускулатура. Засягат се предимно мускулите на раменния пояс и бедрената мускулатура. Налице е обща слабост и лесна умора при физически усиля. Болният може да изпитва затруднение при изкачване на стълби, ставане от стол, повдигане на ръцете над главата. При тежки форми на заболяването може да се стигне до атрофия на мускулатурата.

Тиреотоксична периодична парализа

Тиреотоксичната периодична парализа протича с повтарящи се пристъпи на лека или изразена мускулна слабост и ниски нива на калий в кръвта.

Тиреотоксична невропатия (Базедова параплегия)

Полиневропатията (увреждане на множество периферни нерви) е рядка, но възможна проява при тежък хипертиреоидизъм. Засягат се предимно нервите, инервиращи мускулите на долните крайници (Базедова параплегия). Протича с изразена мускулна слабост на долните крайници, липсващи сухожилни рефлекси и сетивни нарушения.

Прочетете за:
Психични симптоми при заболявания на щитовидната жлеза
Очни симптоми при хипертиреоидизъм