Начало / Актуални теми / Усложнения при гнойна ангина

Усложнения при гнойна ангина

сеп. 4, 2018

усложнения при гнойна ангина

Острата гнойна ангина представлява гнойно възпаление на небните сливици. Причинява се главно от бактерии – стрептококи, стафилококи, пневмококи.

Протича с висока температура, болка при преглъщане, сухота в гърлото, увеличени и зачервени сливици, лош дъх. Наблюдават се още отпадналост, безапетите, главоболие, мускулни болки. Шийните и подчелюстните лимфни възли са увеличени и  болезнени.

Какви усложнения могат да настъпят при остра гнойна ангина?

Усложнения при гнойна ангина възникват сравнително рядко, като се дължат на разпространението на инфекцията към други части на тялото. Могат да се наблюдават следните усложнения:

Перитонзиларен абсцес

Перитонзиларен абсцес се формира когато инфекцията от гнойно възпалените сливици се разпространи към меките тъкани около небните сливици, т. нар. перитонзиларно пространство. Най-често се причинява от стрептококи, но също и от други аеробни и анаеробни бактерии.

Обикновено около една седмица след симптомите на остра ангина състоянието на пациента бързо се влошава. Температурата се повишава до 40 ºС, появява се едностранна болка в гърлото при преглъщане, затруднено е преглъщането на храна, дори и на слюнка, има гъгнив говор, лош дъх.

Лечението на перитонзиларния абсцес се състои в инцизия и дренаж на гнойната колекция. Назначава се и антибиотично лечение, обезболяващи средства.

Парафарингеален абсцес

Много рядко може възпалителният процес да се разпространи към парафарингеалното пространство и да се формира абсцес. Състоянието на болния е тежко, има много висока температура, силна болка, затруднено гълтане, движенията на главата са ограничени. Провежда се антибиотично лечение и оперативно лечение.

Среден отит

Средният отит представлява гнойно възпаление на лигавицата на средното ухо, което се разполага между тъпанчевата мембрана и вътрешното ухо. Проникването на инфекцията става през Евстахиевата тръба.

Няколко дни след развитието на остра ангина се появява много силна болка в ухото, шум в ухото, намаление на слуха. В тъпанчевата кухина се натрупва гноен ексудат и след няколко дни настъпва перфорация на тъпанчевата мембрана.

Провежда се антибиотично лечение. Може да се извърши парацентеза – прави се малък разрез на тъпанчевата мембрана за оттичане на гнойта.

Сънна апнея

Възпалените сливици са оточни и подути. Ако не се лекуват адекватно процесът може да хронифицира. Увеличените сливици могат да затруднят нормалното дишане. Това може да причини сънна апнея – състояние, при което по време на сън дишането спира за кратко време (около 10 секунди). Страдащите от сънна апнея имат шумно хъркане, събуждат се със суха уста, оплакват се от сънливост през деня.

Ревматизъм

Ревматизмът е инфекциозно-алергично възпалително заболяване на съединителната тъкан, предизвикано от бета-хемолитичен стрептокок от група А. В резултат от образуването на антистрептококови антитела и отлагането на имунни комплекси се увреждат главно сърцето, големите стави и централната нервна система (ЦНС). Първият пристъп настъпва 2-3 седмици след стрептококова ангина. Възможни са и повторни пристъпи.

Остър гломерулонефрит (остър постстрептококов гломерулонефрит)

Увреждане на бъбреците може да настъпи 7 до 20 дни след ангина, причинена от бета-хемолитични стрептококи от група А. Острият гломерулонефрит се проявява с отоци по лицето и клепачите, кръв в урината, повишено кръвно налягане, отделяне на малко количество урина. За лечение на заболяването се прилагата антибиотици, диуретици.

Септицемия

Септицемия настъпва, когато от гнойно възпалените сливици в кръвния ток попаднат микроорганизми. Това е опасно състояние, при което може да настъпи увреждане на множество органи и изисква спешно лечение.

Прочетете за:
Херпангина – мехурчета по сливиците
Остър гломерулонефрит
Остър гноен отит
Перитонзиларен абсцес