Начало / Актуални теми / Язва на роговицата – причини

Язва на роговицата – причини

апр. 1, 2021

язва на роговицата – причини

Язвата на роговицата е дефект в повърхностния епител на роговицата, който прониква и в стромата. Представлява сериозно състояние, което трябва да се лекува незабавно, за да се избегне трайно увреждане на зрението. За да бъде лечението ефективно е необходимо първо да се установи причината за поява на роговичната язва.

Какви са причините за язва на роговицата?

Причините за поява на язва на роговицата могат да бъдат инфекциозни и неинфекциозни. Ето някои от най-честите причини за роговична язва:

Бактериална инфекция

Най-честата причина за язва на роговицата е бактериалната инфекция. Възниква най-често при хора, които носят контактни лещи. Контактната леща, триейки се в роговицата може да увреди епитела й, което да позволи на бактериите да проникнат в окото.

Други предразполагащи фактори са травма на окото, попадане на чуждо тяло в окото, аномалии на слъзния филм, увреждане на клепачите, хронично очно заболяване, оперативна интервенция върху окото, употреба на кортикостероиди, селскостопанска работа.

Най-често срещаните бактериални патогени са стафилококи, пневмококи, Pseudomonas aeruginosa, стрептококи и др.

Вирусна инфекция

Herpes simplex вирусът е честа причина за дълбок кератит. Херпетичният кератит е най-честата причина за слепота от инфекциозен произход в развития свят.

Херпес симплекс кератитът често рецидивира. Провокиращи фактори са стрес, простуда, излагане на ултравиолетова радиация, отслабена имунна система.

Варицела зостер вирусът и цитомегаловирусът също могат да причинят язвен кератит, въпреки че те са много по-рядко срещани.

Гъбична инфекция

Гъбични инфекци на роговицата най-често се развиват след нараняване на роговицата и попадане на растителен материал в окото. Неправилното използване на контактни лещи или кортикостероидни капки за очи също може да доведе до гъбична инфекция, която от своя страна да причини язва на роговицата.

Най-чести причинители на гъбичен кератит са Aspergillus, Fusarium, Scedosporium apiospermum, Candida albicans и др.

Паразитна инфекция

Acanthamoeba е свободно живееща амеба, обитаваща сладководни води и почвата. Може да причини кератит и язви на роговицата главно при носителите на контактни лещи. Благоприятства се от контакт на лещата с чешмяна вода, къпане в контаминирани водни басейни, неправилна поддръжка и продължително носене. Развива се тежък кератит, който може да доведе до загуба на зрението.

Автоимунни заболявания

След преден увеит (иридоциклит), периферният язвен кератит е второто най-често очно усложнение на автоимунни заболявания. Среща се при редица колагенози и васкулити, например ревматоиден артрит, лупус еритематодес, грануломатоза на Вегенер, полиартериитис нодоза, синдром на Чърг-Щраус.

При болест на Крон и улцерозен колит също може да се развие язва на роговицата.

Други причини за язва на роговицата са:

  • механична травма – в резултат на механична травма може да възникне епителен дефект, обхващащ и стромата на роговицата. Касае се за травматична язва на роговицата, която не е инфектирана.
  • изгаряне на роговицата
  • заболявания на клепачите, при които е нарушено плътното им затваряне – ентропиум, ектропиум
  • синдром на сухото око
  • парализа на Бел (неврит на лицевия нерв)
  • остра алергична реакция, причиняваща кератоконюнктивит
  • дефицит на витамин А.

Прочетете за:
Язва на роговицата – какво представлява?