Начало / Актуални теми / Язва на хранопровода (езофагеална язва)

Язва на хранопровода (езофагеална язва)

апр. 14, 2020

язва на хранопровода

Язва на хранопровода представлява лезия в лигавицата на хранопродова. Локализира се предимно в долната трета на хранопровода. Среща се по-често при възрастни хора. Съчетава се с язва на стомаха или дванадесетопръстника.

Какви са причините за язва на хранопровода (езофагеална язва)?

Езофагеалната язва може да се дължи на:

 • въздействие на стомашен сок

Основната причина за езофагеална язва е гастроезофагеалната рефлуксна болест, при която поради намален тонус на долния езофагеален сфинктер става връщане на стомашно съдържимо в хранопровода. В резултат настъпва хронично дразнене и възпаление на лигавицата на хранопровода, което предразполага развитието на язва.

Други причини за излагане на езофагеалната лигавица на стомашно съдържимо са например: хиатална херния, повтарящо се повръщане при пациенти с булимия невроза.

 • медикаменти

Редица медикаменти (НСПВС, антибиотици, хинидин) в резултат на продължителен контакт с лигавицата на хранопровода могат да причинят лекарствено-индуциран езофагит и езофагеална язва.

 • инфекциозни агенти

Езофагеалната язва най-често се причинява от бактерията Хеликобактер пилори, която уврежда лигавицата и я прави по-податлива на увреждане от стомашната киселина.

При хора с компрометирана имунна система, язвите на хранопровода могат да бъдат причинени от гъбички от род Кандида, Херпес симплекс вирус, Цитомегаловирус и др.

Други причини за езофагеална язва са поглъщане на киселини или основи, химиотерапия, лъчетерапия. Понякога причината остава неизвестна – идиопатична езофагеална язва.

Тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, кафе повишават риска от язва на хранопровода, като увреждат лигавицата на хранопровода и забавят нейното възстановяване.

Какви са симптомите при язва на хранопровода?

Най-честият симптом е поява на пареща болка зад гръдната кост. Болката може да варира по интензитет от слаба, до умерена или силна. Други симптоми на езофагеална язва са:

 • затруднето преглъщане (дисфагия)
 • регургитация
 • суха кашлица
 • гадене, повръщане, понякога може да има хематемеза (повръщане на кръв)
 • понижен апетит
 • загуба на тегло.

Нелекуваната езофагеална язва може да доведе до сериозни усложнения, като например: кървене от язвата, перфорация на хранопровода, ръбцово стеснение на хранопровода, рак на хранопровода.

Как се диагностицира язвата на хранопровода?

За диагностицирането на язва на хранопровода основно значение имат следните изследвания:

 • контрастно рентгеново изследване – открива се язвена ниша, която обикновено е овална, със слабо изразен възпалителен вал и конвергенция на лигавичните гънки
 • езофагогастроскопия – това ендоскопско изледване дава възможност за директен оглед на езофагеалната лигавица и визуализиране на язвата. Може да се вземе и материал за микробиологично и хистологично изследване.

Язвата на хранопровода трябва да се отдиференцира от редица други заболявания – ахалазия, дивертикул на хранопровода, рак на хранопровода и др.

Какво е лечението?

Лечението на езофагеалната язва зависи от причината, довела до възникването й. При инфекция с Хеликобактер пилори се провежда антибиотично лечение. При гъбична или вирусна инфекция се прилагат съответно антимикотични или противовирусни средства.

При езофагеална язва, предизвикана от медикаменти се препоръчва спиране приема на лекарството и замяната му с друг препарат с подобно действие.

Когато причината за язва на хранопровода е гастроезофагеалната рефлуксна болест се прилагат: Н2-блокери или инхибитори на протонната помпа. Препоръчват се промени в диетата и начина на живот. При тежки случаи може да се извърши оперативно лечение.

Прочетете за:
Анатомия на хранопровода
Горна ендоскопия – езофагогастродуоденоскопия