Начало / Алтернативно лечение / Натурални антидепресанти

Натурални антидепресанти

мар. 11, 2022

натурални антидепресанти

Редица натурални антидепресанти могат да помогнат за намаляване на симптомите на лека до умерена депресия. Въпреки че могат да бъдат добра алтернатива за лечение на депресия, винаги трябва да се консултирате с лекар, преди да започнете да ги приемате. Това, че са натурални продукти, не означава, че винаги са безопасни.

Ето някои от най-добрите натурални антидепресанти:

Жълт кантарион

Жълтият кантарион е една от най-популярните билки, използвана за облекчаване на симптомите на депресия. Главните активни съставки са хиперицин и хиперфорин. Те инхибират обратното захващане на серотонин, норепинефрин и допамин, при което тяхното количество се повишава. Тези невротранмитери имат важна роля в регулирането на настроението.

В някои случаи жълтият кантарион може да бъде също толкова ефективен, колкото някои антидепресанти за лечение на лека или умерена депресия.

Има данни обаче за нарастващ брой неблагоприятни взаимодействия между жълт кантарион и някои лекарства, например протеазни инхибитопи, химиотерапевтици, имуносупресори. Препоръчва се жълтият кантарион да не се комбинира със селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин (например Прозак, Золофт), тъй като може да доведе до усложнение, наречено серотонинов синдром.

Омега-3 мастни киселини

Дефицитът на омега-3 мастни киселини, главно на докозахексаенова киселина и ейкозапентаенова киселина е свързан с депресия.

Омега-3 мастните киселини инхибират секрецията на възпалителните цитокини. Техният противовъзпалителен ефект допринася за подобряване на настроението.

Най-добрите източници на омега-3 мастни киселини са мазни риби като сьомга, скумрия и сардини.

SAMe

S-Аденозил-L-метионин (SAMe) е съединение, което се произвежда естествено в тялото от метионин и аденозин трифосфат. Участва в множество процеси в организма – синтез на хормони, невротрансмитери, протеини, фосфолипиди. Представлява междинен продукт в синтеза на норепинефрин, допамин и серотонин, което определя ролята му в регулацията на настроението.

Преди да започнете да приемате S-Аденозил-L-метионин е необходимо да се консултирате с лекар. SAM-e може да не е безопасен за хора с биполярно разстройство, защото може да увеличи симптомите на мания.

Не се препоръчва при пациенти, страдащи от болестта на Паркинсон, тъй като може да намали ефективността на леводопа. Хората с ХИВ, също трябва да избягват SAM-e, защото може да стимулира растежа на Pneumocystis jirovecii, което да доведе до пневмония.

Куркума

Куркуминът е основният активен компонент в куркумата. Има все повече доказателства за неговата ефективност при голямо разнообразие от заболявания, включително сърдечно-съдови, автоимунни, невродегенеративни заболявания, както и при диабет, рак.

Известно е, че куркуминът подобрява настроението и намалява симптомите на депресия. Той е толкова ефективен при депресия, колкото и най-често използваните антидепресенти.

За възникването на депресия роля имат хроничното възпаление и оксидативния стрес. Куркумата е едно от най-добрите противовъзпалителни средства. Нейните антиоксидантни свойства помагат за намаляване на оксидативния стрес. Куркуминът също така има роля в регулирането на невротрансмитерите – допамин, серотонин, норепинефрин и епинефрин.

Куркумата може да помогне при тежко депресивно разстройство или при депресия, съчетана с обсесивно-компулсивно разстройство. Може да подобри ефективността на приемания антидепресант.

Шафран

Шафранът е добре известна кулинарна подправка и не толкова известен натурален антидепресант. Редица проучвания потвърждават, че шафранът е ефективен при депресия, поради своите серотонинергични, антиоксидантни, противовъзпалителни и невропротективни свойства.

Други натурални антидепресанти са:

  • триптофан
  • зелен чай
  • кава
  • златен корен (арктически корен)
  • лавандула
  • гинко билоба
  • DHEA (5-дехидроепиандростерон)
  • витамин Д, витамин В
  • цинк, магнезий.

Прочетете за:
Депресивен синдром – симптоми на депресия
Серотонинов синдром