Начало / Бебе и кърмене / Ваксина срещу коклюш – кога се провежда имунизация?  

Ваксина срещу коклюш – кога се провежда имунизация?  

апр. 22, 2024

ваксина срещу коклюш

Ваксината срещу коклюш се комбинира с ваксината срещу дифтерия и тетанус, както и с ваксини срещу полиомиелит, хепатит Б и Haemophilus influenzae.

Коклюшът е бактериална инфекция, която се причинява от Bordetella pertussis и се лекува с антибиотици.

Ваксинацията е най-ефективният начин за предпазване от коклюш. Ваксината против коклюш е в списъка на задължителните ваксини в България.

В миналото ваксината срещу коклюш е била целоклетъчна. Тя е съдържала цели инактивирани бактериални клетки. Този тип ваксина е осигурявала дълготраен имунитет, предпазвала е ваксинираните от заразяване и така те не са разпространявали коклюшните бактериии. Целоклетъчната ваксина срещу коклюш обаче е причинявала чести нежелани реакции. Поради това е била създадена ацелуларна (безклетъчна) ваксина. Тя съдържа пречистени коклюшни антигени като коклюшен токсин, филаментозен хемаглутинин, пертактин. Безклетъчната ваксина против коклюш е много по-безопасна, но има и недостатъци. Създава по-слаб и краткотраен имунитет, поради което са нужни реимунизации. Освен това безклетъчната ваксина не спира разпространението на болестта. Хората, които са ваксинирани с безклетъчна ваксина против коклюш не се разболяват или ако се разболеят, прекарват болестта леко. Ваксинираните обаче могат да се заразят и макар, че не се разболяват, те разпространяват болестта.

Кога и как се провежда имунизацията срещу коклюш?

Имунизацията срещу коклюш се провежда по следната схема:

  • на 2, 3 и 4-месечна възраст се прилага 6-валентна ваксина
  • на 16-месечна възраст се поставя 5-валентна ваксина
  • на 6-годишна възраст се поставя 4-валентна ваксина
  • на 12-годишна възраст се прилага 3-валентна ваксина.

6-валентна ваксина – Hexacima

Хексацима е шесткомпонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш (безклетъчна), хепатит Б, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б. Използва се за първична и бустер ваксинация на кърмачета и деца до 24-месечна възраст.

Първичната ваксинация се провежда на 2, 3 и 4-месечна възраст. Минималният интервал между приемите трябва да бъде 4 седмици.

Ваксината се поставя мускулно в предно-страничната част на бедрото на кърмачето или в делтоидния мускул на ръката при по-големи деца (над 15-месечна възраст).

5-валентна ваксина – Infanrix penta 

Инфанрикс пента е петкомпонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш (безклетъчна), хепатит Б и полиомиелит. Използва се за първична и бустер ваксинация на кърмачета и деца до 36-месечна възраст.

След първична ваксинация с 3 дози (на 2, 3, и 4 месец) се поставя бустер доза от Инфанрикс пента на 16-месечна възраст.  Инфанрикс пента се прилага дълбоко интрамускулно.

4-валентна ваксина – Тетраксим

Тетраксим е четирикомпонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш (безклетъчна) и полиомиелит. Използва се за бустер ваксинация при деца на 6-годишна възраст. Прилага се интрамускулно в делтоидния мускул.

3-валентна ваксина – Boostrix   

Бустрикс е трикомпонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (безклетъчна). Използва се за бустер ваксинация при деца над 4 години, юноши и възрастни.

Boostrix се прилага за реимунизация на деца на 12-годишна възраст. Инжектира се дълбоко интрамускулно в делтоидния мускул на ръката.

Бустрикс се препоръчва още на:

  • лица над 18 години, които имат пропуски в имунизацията срещу дифтерия, коклюш и тетанус
  • възрастни, които са в близък контакт с кърмачета до 12-месечна възраст
  • бременни жени през третия триместър на бременността.

Препоръчва се на бременните жени да се ваксинират срещу коклюш в последния триместър на бременността. За около 1 месец в организма на майката се образуват антитела, които преминават през плацентата в плода. Така новороденото ще бъде предпазено от коклюш през първите месеци от живота, докато получи първична имунизация.

Прочетете за:
Коклюш (магарешка кашлица)