Начало / Бременност и раждане / Миома и бременност

Миома и бременност

дек. 22, 2020

миома и бременност

Миомата на матката представлява доброкачествен тумор, който засяга предимно жени във фертилна възраст. Ето защо, често състоянието се среща по време на бременност, но създава някои диагностични затруднения и броят доказани случаи е доста по-малък от реалния. Бременността при наличието на миомен възел може да протече напълно нормално. При 10 до 30% от бременните жени обаче могат да настъпят усложнения.

Как влияе бременността на миомата?

Някои от миомните възли запазват размерите си по време на бременност. Други обаче нарастват, като това става предимно по време на първите три месеца, тъй като тогава има повишено отделяне на естрогени. Тази група хормони са отговорни за увеличаване размера на възлите. Най-честите усложнения, които могат да настъпят вследствие на нарастване на миомата са:

Болка и кървене. Може да се среща само болка в най-големия процент от случаите, по-рядко само кървене. Около 30% от бременните с миома имат оплаквания и от двата симптома.

Спонтанен аборт – жените с миома на матката са по-застрашени от загуба на плода в първия триместър. Колкото по-големи са миомните възли или колкото повече на брой са те, толкова е по-голям рискът от прекъсване на бременността.

В по-късните етапи на бременността усложненията, които могат да настъпят са:

Предтерминно раждане – наличието на множествени миомни възли и такива, които контактуват с плацентата се считат като независим риск за преждевременно раждане.

Placenta praevia – Това е състояние, при което плацентата е по-ниско разположена от нормалното и е рядко усложнение на миомата.

Abruptio placentae – при това състояние настъпва частично или пълно отлепяне на плацентата. Един от възможните механизми за това е намален приток на кръв към миомния възел и съседните тъкани, което води и до намалено снабдяване с кислород и увреждане на плацентарните тъкани, които покриват миомата. Също е рядко усложнение.

Фетална ретардация – проучванията сочат, че родилките с миомни възли са по-предразположени към раждането на плод с несъответни за гестационната възраст тегло и размери, но не е често срещано усложнение.

По време на раждането усложненията от миомата могат да са:

Неправилно предлежание на плода – причина за това могат да бъдат множество на брой, големи по размери и ниско разположени миомни възли.

Следродилно кървене – Миомните възли могат да нарушат маточната тъкан и да попречат на контракциите, което да доведе до отслабен или напълно липсващ тонус на матката и следродилен кръвоизлив. Този механизъм обяснява и защо родилките с миома са по-рискови за хистеректомия след раждането.

Руптура на матката – изключително рядко срещано усложнение.

Задържана плацента – по-често при възли, разположени в долната част на матката.

Поведението при наличието на миома на матката по време на бременност е най-често консервативно и включва почивка за родилката, добра хидратация и прилагането на аналгетици.

Нестероидните противовъзпалителни средства трябва да се прилагат с особено внимание. Продължителната им употреба може да доведе до аномалии в развитието на плода като преждевременно затваряне на артериалния проток, белодробна хипертония, некротизиращ ентероколит, вътречерепни кръвозливи и олигохидрамнион.

По отношение на оперативното отстраняване на миомните възли има два варианта. При първия премахването става на един етап с раждането, а при втория известно време след него. Ако миомните възли са с малък размер, те може да не подлежат на отстраняване, а само на активно наблюдение.

Автор: д-р Александра Стефанова

Прочетете за:
Миома на матката
Как се диагностицира миома на матката?
Какво е лечението при миома на матката?
Некроза на миомен възел