Начало / Бременност и раждане / 31 седмица на бременността – какви промени настъпват?

31 седмица на бременността – какви промени настъпват?

авг. 26, 2013

Промени в организма на бебето

През тази седмица бебето ви ще тежи малко над килограм и половина и то все повече ще започва да прилича на новородено. Дължината на тялото му ще е приблизително 40-42 сантиметра. Неговите ръце, крака и тяло продължават да нарастват и вече ще са пропорционални спрямо главата.

Може би сте усетили, че бебето ви се движи малко по-малко от преди, но това е нормално. Това е така, защотото продължава да нараства, а пространството в матката трудно успява вече да му стига и това води до ограничаване на неговите движения. Въпреки, че вашето бебе вече е доста нараснало то има още време, в което да наддаде още килограми и да нарасне на размери.

Белите дробове и храносмилателната система на вашето бебе са вече почти напълно готови за живота извън утробата на майката. Слуховата система на бебето ви е напълно функционална и някои силни шумове в близост до вас могат да го стреснат и то да реагира с завишена двигателна активност.

Развитието на мозъка през тези няколко седмици е много енергично и непрекъснато се образуват нови връзки межу нервните клетки и вече и петте сетива на вашето бебе са оформени и то ще започне да ги използва след раждането.

Промени в организма на майката

Може би и по-рано вече сте усещали как мускулите на матката ви се съкращават и коремът ви се втърдява за няколко секунди. Това са контракциите на Бракстън-Хикс и те са нормални за напредналата бременност. Те подготвят матката за предстоящото раждане. Тези контракции са нерегулярни с различна продължителност и са безболезнени. Ако усетите повече от 4 контракции в рамките на един час е препоръчително да се консултирате с лекарят, който следи бременността ви, който да прецени дали има повод за притеснение.

Друго характерно за този период на бременността е изтичането на малко количество коластра от гърдите. Те също се подготвят за периода след раждането, когато ще се наложи жената да кърми своето бебе. За да предпазите дрехите си от зацапване може да си купите специално изработени за целта сутиени за кърмене.

Може би ще забележите, че макар че предните месеци сте се чувствали енергична сега се чувствате по-изморена и ще имате нужда малко да забавите темпото, за да се подготвите за сериозната промяна, която ще настъпи във вашия живот след раждането на вашето отроче.

Следваща седмица – 32 седмица на бременността
Предишна седмица – 30 седмица на бременността