Начало / Детско здраве / Обрив зад ушите при деца – причини

Обрив зад ушите при деца – причини

ян. 5, 2021

обрив зад ушите при деца

Обривът зад ушите може да причини сърбеж, зачервяване, подуване и лющене на нежната кожа зад ушите. Причините за поява на обрив зад ушите при деца може да бъдат твърде разнообразни, от раздразване на кожата от продукти за грижа за косата, до вирусни и гъбични инфекции.

Какви са причините за обрив зад ушите при деца?

Някои от по-честите причини за поява на обрив зад ушите при деца са:

Морбили (дребна шарка)

Дребната шарка е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от вируса на морбили. Боледуват най-често деца от 2 до 10 години. Заболяването започва с повишаване на температурата до 38 – 39 °С, отпадналост, хрема, кашлица, парене в очите. След 3-4 дни температурата се понижава за 1 ден, след което рязко се повишава и се появява обрив. Той представлява розово-червени петънца или пъпчици с размери 1-2 мм. Първо обривът се появява зад ушите, след което обхваща лицето, шията, крайниците и трупа. По дланите и стъпалата няма обрив. След 4-6 дни обривът започва да изчезва.

При тежко протичане може да настъпят усложнения – отит, пневмония, миокардит и др.

Рубеола

Рубеолата е вирусна инфекция, която засяга главно деца. Обикновено протича леко и преминава от само себе си. Основният симптом е появата на обрив по лицето и зад ушите. Обривът представлява червени пъпчици с размери 2-3 мм. В следващите часове и дни обривът се разпространява по цялото тяло. Задържа се 1 до 5 дни, след което изчезва.

Симптоми, които могат да предшестват обрива са: увеличени шийни и задушни лимфните възли, леко повишена температура, кашлица, хрема, зачервени очи, главоболие и др.

Себореен дерматит

Себорейният дерматит се представя с различни клинични форми според възрастта.

Млечни кори

При кърмачета до 3-месечна възраст може да се наблюдават млечни кори. Те представляват жълто-белезникави люспи по окосмената част на главата, а понякога и зад ушите, под веждите или по носа.

Интертриго

Интертригото е друга форма на себореен дерматит при кърмачета. Характеризира се с появата на обрив в телесните гънки, например зад ушите, на врата, под мишниците, в слабините, между пръстите. За появата му роля имат по-голямата влажност и повишената температура в телесните гънки, триенето между кожните повърхности, раздразване на кожата от слюнка, пот, урина, фекалии.

Засегнатата кожа е възпалена, зачервена, влажна и мацерирана, формират се кожни люспи.

Атопичен дерматит

Атопичният дерматит е силно сърбящо алергично кожно заболяване. Може да се провокира от храни, медикаменти, стрес, химични вещества и др. Изявява се в детска възраст, като в повечето случаи до пубертета проявите стихват.

Обривът може да се локализира зад ушите, по лицето и крайниците, може да обхване телесните гънки. Кожата е зачервена, появяват се пъпчици или мехурчета. Обривът може да се покрие от корички или люспи. Характерен е силният сърбеж.

Контактен дерматит

Контактният дерматит представлява възпаление на кожата, предизвикано от вещества, които дразнят кожата или към които детето е алергично. Кожата зад ушите например може да се раздразни при употребата на някои продукти за кожата или косата.

Контактният дерматит причинява сърбеж, зачервяване, сухота и лющене на кожата, която е влязла в контакт със субстанцията.

Други причини за поява на обрив зад ушите при деца са:

  • гъбична инфекция
  • петата болест (еритема инфекциозум)
  • ухапване от насекоми и др.