Исхемичната болест на сърцето (коронарна болест на сърцето) е една от най-честите причини за ранна смърт на хората. При над 90 % от болните причината за развитието на исхемична болест на сърцето (ИБС) е наличието на атеросклеротични плаки в големите и средно големи коронарни артерии.

Исхемичната болест на сърцето има различни клинични форми: стабилна стенокардия, нестабилна стенокардия, ангина пекторис на Принцметал, тиха миокардна исхемия, инфаркт на миокарда и др. В еволюцията на заболяването може да се наблюдава преход на една в друга клинична форма.

Как да се предпазим от исхемична болест на сърцето?

Превенцията на коронарната болест на сърцето се състои в намаляване на определени фактори, за които се знае, че повишават риска за развитие на заболяването. Някои от тези рискови фактори не могат да бъдат променени, като например възраст, пол и фамилна обремененост за коронарна болест на сърцето. Други обаче могат да бъдат модифицирани, като начин на живот, затлъстяване, стрес, тютюнопушене, високи нива на холестерол, високо кръвно налягане и захарен диабет.

Ограничаването на рисковите фактори чрез промяна в начина на живот, както и приема на превантивни медикаменти може значително да помогне за намаляване на риска от развитие на това заболяване.

Ето някои от главните рискови фактори за исхемична болест на сърцето:

  • Високо кръвно налягане (артериална хипертония)

Високото кръвно налягане принуждава сърцето да работи по-силно и води до удебеляване (хипертрофия) на сърдечните стени. Установено е, че хората с артериална хипертония страдат три пъти по-често от миокарден инфаркт, като честотата зависи от степента на артериалната хипертония и от съчетанието й с други рискови фактори.

  • Дислипидемия (нарушение в мастната обмяна)

Повишените стойности на холестерола, триглицеридите, липопротеините с ниска и много ниска плътност (LDL, VLDL), както и ниските нива на липопротеините с висока плътност (HDL) в кръвта повишават риска от коронарна болест на сърцето. Своевременното откриване и лечение на дислипидемията с диета и медикаменти намалява значително риска от развитие на коронарна атеросклероза.

  • Тютюнопушене

Пушачите боледуват 2-3 пъти по-често от миокарден инфаркт, като значение има продължителността на тютюнопушенето, броя на изпушените цигари и комбинацията с други рискови фактори. Тютюневият дим уврежда ендотелните клетки на съдовете, увеличава активността на тромбоцитите, повишава фибриногена в серума, стимулира симпатико-адреналната система. Спирането на тютюнопушенето намалява значително риска от ИБС, като този ефект настъпва още през първите няколко седмици.

  • Захарен диабет

Захарният диабет е рисков фактор с изключително значение. Много често болните от диабет имат тиха миокардна исхемия. Статистиката показва, че около 50 % от диабетиците умират от миокарден инфаркт. Ето защо откриването още на предиабет и адекватното лечение чрез диета, спорт и медикаменти е от голямо значение.

  • Затлъстяване

Хората, страдащи от затлъстяване, особено тези с повече подкожна мазнина в областта на талията, имат по-голяма вероятност да развият коронарна болест на сърцето, дори и да нямат други рискови фактори. Освен това, наднорменото тегло може да допринесе за повишаване на кръвното налягане, LDL холестерола, триглицеридите и за понижаване на HDL холестерола.

  • Намалена физическа активност

Редовното спортуване може да помогне за превенцията на коронарната болест на сърцето, като понижи нивата на кръвната захар, холестерола и триглицеридите, нормализира телесното тегло и кръвното налягане.

Прочетете за:
Стабилна стенокардия (ангина пекторис) – причини, симптоми
Нестабилна стенокардия (нестабилна ангина пекторис – НАП)
Стенокардия на Принцметал (вазоспастична стенокардия)

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!