Начало / Превенция / Превенция на стенокардия (коронарна болест на сърцето)

Превенция на стенокардия (коронарна болест на сърцето)

юли 16, 2018

превенция на коронарна болест на сърцето

Исхемичната болест на сърцето (коронарна болест на сърцето) е една от най-честите причини за ранна смърт на хората. При над 90 % от болните причината за развитието на исхемична болест на сърцето (ИБС) е наличието на атеросклеротични плаки в големите и средно големи коронарни артерии.

Исхемичната болест на сърцето има различни клинични форми: стабилна стенокардия, нестабилна стенокардия, ангина пекторис на Принцметал, тиха миокардна исхемия, инфаркт на миокарда и др. В еволюцията на заболяването може да се наблюдава преход на една в друга клинична форма.

Как да се предпазим от коронарна болест на сърцето?

За превенция на стенокардия е необходимо намаляване на определени рискови фактори. Някои от тези рискови фактори не могат да бъдат променени. Такива са например: възраст, пол и фамилна обремененост за коронарна болест на сърцето. Други обаче могат да бъдат модифицирани, като начин на живот, затлъстяване, стрес, тютюнопушене, високи нива на холестерол, високо кръвно налягане и захарен диабет.

Ограничаването на рисковите фактори чрез промяна в начина на живот, както и приема на превантивни медикаменти може значително да помогне за намаляване на риска от развитие на това заболяване.

Ето някои от главните рискови фактори за исхемична болест на сърцето:

Високо кръвно налягане (артериална хипертония)

Високото кръвно налягане принуждава сърцето да работи по-силно и води до удебеляване (хипертрофия) на сърдечните стени. Установено е, че хората с артериална хипертония страдат три пъти по-често от миокарден инфаркт, като честотата зависи от степента на артериалната хипертония и от съчетанието й с други рискови фактори.

Дислипидемия (нарушение в мастната обмяна)

Повишените стойности на холестерола, триглицеридите, липопротеините с ниска и много ниска плътност (LDL, VLDL), както и ниските нива на липопротеините с висока плътност (HDL) в кръвта повишават риска от коронарна болест на сърцето. Своевременното откриване и лечение на дислипидемията с диета и медикаменти намалява значително риска от развитие на коронарна атеросклероза.

Тютюнопушене

Пушачите боледуват 2-3 пъти по-често от миокарден инфаркт, като значение има продължителността на тютюнопушенето, броя на изпушените цигари и комбинацията с други рискови фактори. Тютюневият дим уврежда ендотелните клетки на съдовете, увеличава активността на тромбоцитите, повишава фибриногена в серума, стимулира симпатико-адреналната система. Спирането на тютюнопушенето намалява значително риска от ИБС, като този ефект настъпва още през първите няколко седмици.

Захарен диабет

Захарният диабет е рисков фактор с изключително значение. Много често болните от диабет имат тиха миокардна исхемия. Статистиката показва, че около 50 % от диабетиците умират от миокарден инфаркт. Ето защо откриването още на предиабет и адекватното лечение чрез диета, спорт и медикаменти е от голямо значение.

Затлъстяване

Хората, страдащи от затлъстяване, особено тези с повече подкожна мазнина в областта на талията, имат по-голяма вероятност да развият коронарна болест на сърцето, дори и да нямат други рискови фактори. Освен това, наднорменото тегло може да допринесе за повишаване на кръвното налягане, LDL холестерола, триглицеридите и за понижаване на HDL холестерола.

Намалена физическа активност

Редовното спортуване може да помогне за превенцията на коронарната болест на сърцето, като понижи нивата на кръвната захар, холестерола и триглицеридите, нормализира телесното тегло и кръвното налягане.

Прочетете за:
Стабилна стенокардия (ангина пекторис) – причини, симптоми
Нестабилна стенокардия (нестабилна ангина пекторис – НАП)
Стенокардия на Принцметал (вазоспастична стенокардия)