Начало / Превенция / Подагра и упражнения за понижаване на пикочната киселина

Подагра и упражнения за понижаване на пикочната киселина

окт. 18, 2023

упражнения при подагра

Редовните физически упражнения с ниска до умерена интензивност имат благоприятен ефект за хората с подагра. Те допринася за понижаване на нивото на пикочната киселина, намаляване на възпалението, поддържане на нормално телесно теглото и подвижност на ставите. Интензивните упражнения обаче водят до временно повишаване на пикочната киселина.

Умерената физическа активност в съчетание с план за нископуринова диета са най-ефективните методи, несвързани с лекарства, за намаляване на симптомите на подагра.

Как упражненията помагат на хора с подагра?

Пациентите с подагра, които спортуват редовно имат по-ниски нива на пикочна киселина, изпитват по-малко пристъпи на подагра годишно, имат по-ниски нива на С-реактивен протеин, който се увеличава при възпаление.

Ето как редовните упражнения могат да помогнат на хората с подагра:

 • контролиране на телесното тегло

Известно е, че наднорменото тегло и затлъстяването повишават риска от подагра. Счита се, че упражненията и поддържането на нормално тегло могат да намалят нивата на пикочната киселина и да предотвратят пристъпи на подагра.

Упражненията намаляват и инсулиновата резистентност, която също увеличава риска от обостряне на подаграта.

 • подобряване на функцията и подвижността на ставите

Подаграта причинява възпаление и скованост в засегнатите стави. Болката в ставите е причина за ограничаване на физическата активност, а когато тялото не се движи много, ставите стават по-малко гъвкави. Физическите упражнения могат да намалят възпалението и да подобрят функцията на ставите, както и цялостната мобилност на хора с подагра.

 • подобряване на здраве на сърцето

Хората с подагра имат повишен риск от сърдечни проблеми, включително: сърдечна недостатъчност, високо кръвно налягане, инфаркт. Участието в аеробни упражнения с умерена интензивност може да укрепи сърцето и да намали риска от усложнения, свързани със сърцето.

 • подобряване на общото състояние

Редовните упражнения имат многобройни предимства за цялостното здраве и благополучие, включително: намаляване на стреса, подобряване на настроението, подобряване на съня.

Трябва ли да тренирате по време на пристъп на подагра?

По време на обостряне на подаграта лекарите препоръчват избягване на упражнения или прекомерно натоварване на засегнатите стави. През това време е важно пациентите да си почиват и да предприемат стъпки за намаляване на възпалението.

Хората ще трябва да си дадат достатъчно време, за да се възстановят от пристъп на подагра, преди да подновят упражненията. Този период може да варира в зависимост от индивида и тежестта на пристъпа.

Как да се върнете към спортуване след пристъп на подагра?

Добра идея е да започнете с упражнения с ниска до средна интензивност, като ходене или колоездене. Трябва да ограничите упражненията, които оказват голямо въздействие върху ставите, като например скачане на въже.

По-добре е да избягвате упражнения с висок интензитет, тъй като това може да повиши нивата на пикочната киселина в кръвта, което може да причини ново обостряне.

Кои са най-подходящите упражнения за хора с подагра?

Упражненията, които работят за сърдечно-съдовата система, са най-добри за управление на нивата на пикочна киселина и помагат за контрола на телесното тегло.

Подаграта е вид възпалителен артрит и се предполага, че упражненията с по-малко въздействие върху ставите може да са най-подходящи.

Упражненията за гъвкавост могат да помогнат за възстановяване на движението в скованите стави.

Силата на долните крайници често намалява при страдащите от подагра. Следователно силови тренировки, особено за долните крайници, може да бъдат включени в списъка с упражнения.

Примери за подходящи упражнения при хора с подагра са:

 • плуване и водни спортове

Плуването, ходенето във вода и други видове водна аеробика са отличен избор за хора с подагра. Плуването във водата намалява стреса върху ставите, като същевременно укрепва мускулите.

 • ходене

Ходенето е упражнение с ниско въздействие върху ставите, което повечето хора могат лесно да включат в ежедневието си. Може да започнете с по-къси разстояния и постепенно да увеличавате времето за ходене. Ходенето може да помогне за подобряване на сърдечно-съдовото здраве, подвижността на ставите и цялостната физическа форма.

 • колоездене

Колоезденето може да бъде чудесен вариант за упражнения при подагра. То укрепва мускулите на краката, без да натоварва прекомерно ставите.

 • йога

Леките йога пози и упражненията за разтягане могат да подобрят гъвкавостта и баланса. Освен това йога упражненията спомагат за релаксация и намаляване на стреса.

 • пилатес

Пилатес може да помогне на хората със затлъстяване да нормализират теглото си, което може да намали риска от подагра.

 • тай чи

Тай чи е форма на бойно изкуство, използваща бавни, плавни движения. Може да помогне за подобряване на гъвкавостта, баланса и координацията, като същевременно намалява стреса.

Съвети за упражнения при подагра

Следните съвети могат да улеснят упражненията при подагра:

 • консултирайте се с лекар:

Преди да започнете да спортувате е най-добре да се консултирате със здравен специалист, запознат със състоянието ви. 

 • започнете постепенно

Започнете бавно с програма за упражнения, като постепенно увеличавате интензивността и продължителността на упражненията. Препоръчва се извършването на упражнения с умерена интензивност поне 150 минути седмично.

Трябва да се избягват упражнения с висок интензитет, особено по време и непосредствено след пристъп на подагра. Те може да повишат временно нивото на пикочната киселина.

 • останете хидратирани

Дехидратацията може да повиши нивата на пикочна киселина. Важно е да пиете много вода преди, по време и след тренировка, за да останете хидратирани и да стимулирате отделянето на пикочна киселина.

 • носете подходящи спортни обувки

Подаграта обикновено засяга палеца на крака, но може да засегне и ставите на глезените, коленете. Подходящите обувки могат да осигурят омекотяване и опора за краката, глезените и коленете по време на тренировка.


Прочетете за:
Диета при висока пикочна киселина
Бързо сваляне на висока пикочна киселина