Начало / Секс и здраве / Често срещани сексуално-предавани болести

Често срещани сексуално-предавани болести

май 8, 2013

Сексуално-предаваните заболявания са инфекции, които се предават по полов път. Те са особено разпространени сред полово активното население, а това което ги прави особено коварни е, че някои от тях се откриват трудно и протичат безсимптомно за дълъг период от време. Разпознати са над 20 полово-предавани болести, като по-често срещаните са:

Сифилис
Това заболяване се причинява от бактерия, известна под името Трепонема палидум. Сифилисът се предава чрез навлизане на бактерия през нарушена цялост на кожата или лигавиците. Основният метод на заразяване е чрез сексуален контакт – вагинален, анален, орален. В някои случаи обаче сифилисът може да бъде предаден от бременна майка на нейното дете и това води до тежко увреждане на плода.

Хламидия
По-младите хора, които имат повече сексуални партньори са рискови за заразяване с хламидия. В началото заболяването протича безсимптомно, но с времето започват да се появяват симптоми като например парене при уриниране, отделяне на белезникав секрет при уриниране, болка в областта на тестисите при мъжете и неопределена коремна болка при жените, която те определят като тежест. Ако смятате, че при вас може да е налична хламидия е важно да се изследвате, защото при нелекуване на това заболяване може да се стигне до стерилитет.

Генитален херпес
Представлява вирусна полово-предавана инфекция. Причинява се от вируса Херпес Симплекс тип 1 и 2. Основния начин за заразяване е сексуален контакт. Може да се заразите когато вашата кожа, пенис, вагина или уста бъдат в контакт със секрети от човек, при който има генитален херпес.

Гонорея
Това е една от честите полово-предавани болести. Тя протича подобно на хламидията и има подобни усложнения. По-честите симптоми са парене при уриниране, отделяне на белезникав или зеленикав секрет при уриниране.

ХИВ/СПИН
ХИВ се причинява от Човешки имунодефицитен вирус. Вирусът атакува имунната система на пациентите и така с времето те не успяват да се справят с най-баналните инфекции. СПИН е крайният етап в развитието на ХИВ. ХИВ се пренася чрез обмен на телесни течности – сперма, вагинален секрет, кърма и кръв. Не може да се заразите с ХИВ при други контакти с хора, които са заразени с този вирус. ХИВ вече не е смъртна присъда, защото със съвременното лечение, което се прилага хората успяват да преживеят дълго време без тежки усложнения.

Трихомониаза
Трихомониазата е сексуално-предавана болест, особено честа при полово активни жени. Някои жени объркват симптомите на тази инфекция с гъбична инфекция тъй като симптомите на двете състояния са много близки: пенлив, силно миризлив секрет, отделян от влагалището, болка при полов контакт, възпаление в областта на влагалището и сърбеж. Ако бъдете диагностицирана с тази инфекция е важно вашият партньор също да се лекува.

Човешки папиломен вирус
При тази полово-предавана инфекция мъжете само пренасят вируса без да боледуват от него. Жените са основния засегнат контингент. Често за Човешкия папиломен вирус се смята, че причинява рак на маточната шийка, но само някои от неговите подвидове водят до рак. Тъй че при вас може да  е налице Човешки папиломен вирус, но това не значи задължително, че вие ще заболеете от рак. Наскоро беше изобретена ваксина, която да предпазва младите момичета, които все още не са имали сексуални контакти от подвидовете на Човешкия папиломен вирус, който води до развитието на рак.