Начало / Актуални теми / Болка в областта на челото – челно главоболие

Болка в областта на челото – челно главоболие

дек. 3, 2019

болка в областта на челото

Появата на болка в областта на челото се означава като фронтално (челно) главоболие. При много от първичните и вторичните видове главоболие болката може да се локализира в областта на челото.

Какви са причините за болка в областта на челото?

Вероятността главоболието в челото да се дължи на тензионно главоболие, мигрена или кластърно главоболие е голяма. Това е така, защото това са най-често срещаните първични видове главоболие.

Тензионно главоболие

Тензионното главоболие е най-често срещаният тип главоболие. Провокира се от стрес, тревожност, мускулно пренапрежение. Настъпва съкращение на мускулите на главата.

Тензионното главоболие се характеризира със слаба до умерена по сила двустранна болка, която обикновено започва от челото и се разпространява към тила, като обхваща главата като шапка. Болката продължава от 30 минути до няколко часа, но може да продължи и няколко дни. Липсват гадене, повръщане, фотофобия.

Мигрена

Не е рядкост пациентите с мигренозно главоболие да изпитват болка в челната област. Наблюдават се пристъпи от силна, пулсираща болка, която по-често е едностранна и обхваща челната и слепоочната област. Болката се съпътства от гадене, повръщане, чувствителност към светлина. Продължава от няколко часа до три дни.

Мигренозните пристъпи могат да бъдат провокирани от стрес, преумора, шум, миризми, от някои храни, медикаменти и др.

Кластърно главоболие

Кластърното главоболие се среща рядко, но е изключително болезнено. Характеризира се с много силна, едностранна болка около окото, слепоочието или челото.

При пристъп на кластърно главоболие от същата страна на болката в главата може да има назална секреция, сълзене от окото, свиване на зеницата и др.

Пароксизмална хемикрания

Пароксизмалната хемикрания е много рядко срещан тип главоболие. Болката е едностранна, може да се появи в областта на челото, слепоочието или в тила.

Пациентите с упорито челно главоболие често се насочват за консултация с оториноларинголог, за да се изключи назална или синусова патология. Проблеми, засягащи челните синуси са честа причина за болка в челото. Например:

Фронтален синуит

Острият фронтален синуит почти винаги се проявява със силно фронтално главоболие, което има сравнително кратка продължителност и обикновено се съпътства от назални симптоми – запушен нос, секреция от носа, намалено обоняние. Болката при остър фронтален синуит се локализира над веждите, в глабелата (неокосмената зона между веждите) и може да се излъчва зад очите.

Повечето пациенти с хроничен челен синуит обикновено имат главоболие, което е слабо и липсват назални симптоми.

Носна полипоза

Носните полипи възникват в резултат от патологично разрастване на лигавицата на носа и околоносните синуси. Полипите в челните синуси, когато достигнат големи размери могат да причинят главоболие в челото.

Остеом на челния синус

Остеомът е най-често срещаният доброкачествен тумор на носа и околоносните синуси, а фронталният синус е най-честата му локализация. Обикновено протича безсимптомно и се открива случайно при рентгеново изследване по друг повод. При нарастване на тумора обаче може да се появи главоболие в областта на челото.

Други причини за болка в челото са:

  • умора в очите, дължаща се на продължително четене, астигматизъм, некоригирано зрение
  • темпорален артериит (гигантоклетъчен артериит) – представлява васкулит, засягащ средните по калибър кръвоносни съдове. Болката най-често се локализира в слепоочието, но може да обхване и челната област.
  • мозъчен тумор – обикновено главоболието се съчетава с неврологични симптоми
  • цервикогенно главоболие – дължи се на проблеми в областта на шията, например увреждане на шийните нерви, мускули, прешлени. Болката започва в шийната област, но може да се излъчи към челото, слепоочието. Усилва се при движение на шията.

Прочетете за:
Видове главоболие
Главоболие в тила
Болка в слепоочието – причини
Главоболие сутрин