Начало / Актуални теми / Симптоми на ушна инфекция (отит)

Симптоми на ушна инфекция (отит)

сеп. 17, 2018

симптоми на ушна инфекция

Ухото се състои от три части: външно ухо, средно ухо и вътрешно ухо. Инфекция може да възникне във всяка част на ухото, но най-често се наблюдава възпаление на средното ухо.

Средното ухо е разположено между тъпанчевата мембрана и вътрешното ухо. Представлява въздушно пространство – тъпанчева кухина, в която се съдържат слуховите костици. Чрез Евстахиевата тръба тъпанчевата кухина се свързва с назофаринкса – носната част на фаринкса.

Инфекциите на средното ухо се срещат по-често сред децата, отколкото при възрастните. Причиняват се главно от бактерии (стрептококус пневмоние, хемофилус инфлуенце) и по-рядко от вируси (грипни вируси, аденовируси, риновируси). Най-често инфекцията прониква в средното ухо през Евстахиевата тръба или при травматично разкасване на тъпанчевата мембрана. Инфекциите на горните дихателни пътища често довеждат до възпаление на средното ухо.

Възпалението на средното ухо според продължителността на симптомите бива: остро и хронично (остър гноен отит на средното ухо и хроничен отит на средното ухо).

Какви са симптомите при среден отит?

Симптоми на отит (ушна инфекция) при възрастни:

 • Повишена температура

Температурата се повишава до 38 – 39 ºС, може да има отпадналост, главоболие.

 • Силна болка в ухото

Болката се дължи на натрупването на течност в средното ухо, което води до натиск върху тъпанчевата мембрана и се появява болка. Обикновено болката е много силна, пулсираща, усилва се през нощта, а също и при кихане, кашляне, дъвчене, преглъщане.

 • Шум в ухото
 • Намален слух – временно настъпва значително понижение на слуха.
 • Проблеми със съня – поради силната болка нощем сънят е нарушен
 • Изтичане на гной от ухото

При натрупване на гноен ексудат в тъпанчевата кухина настъпва издуване и разкъсване на тъпанчевата мембрана, при което гнойния ексудат изтича навън.

В протичането на остър гноен отит при кърмачета и малки деца се наблюдават някои особености. Те се дължат на анатомични и физиологични различия – по-къса и по-широка Евстахиева тръба, по-чести респираторни инфекции.

Симптоми на ушна инфекция (отит) при кърмачета и малки деца:

 • Болка в ухото

При бебетата и малките деца, които не могат да говорят признаци за болка в ухото са: дърпане с ръчичката на болното ухо, въртене на главата, проплакване по време на сън.

 • Намален слух – бебето не реагира на някои звуци
 • Отказ от хранене

При сучене или дъвчене болката в ухото се засилва. Ето защо децата с ушна инфекция отказват да се хранят.

 • Раздразнителност, чест плач

Ако бебето е неспокойно и плаче по-често от обикновено е добре да се консултирате с педиатър, защото това може да бъде признак за ушна инфекция.

 • Фебрилитет – температурата се повишава до 39 – 40 ºС
 • Гадене, повръщане, диария
 • Прояви на менингизъм – вратна ригидност, повишени сухожилни рефлекси.

Друг често срещан вид ушна инфекция е т. нар. външен отит. Той представлява възпаление на кожата на ушния канал. Нарича се още отит на плувеца, тъй като възниква често след попадане и задържане на вода в ушния канал. Настъпва мацерация на кожата и се улеснява проникването на бактерии.

При външен отит се наблюдават следните симптоми: сърбеж, затопляне на ухото, различна по сила болка в ухото, която се усилва при движение на ушната мида. Кожата на ушния канал е зачервена, оточна, ушния канал е стеснен и може да е изпълнен с ексудат (възпалителна течност). Общото състояние на пациента не е засегнато, няма фебрилитет.

Прочетете за:
Остър гноен отит
Остър гноен отит при кърмачета
Хроничен гноен отит – епитимпанит