Начало / Хранене и диета / Забранени храни при подагра 

Забранени храни при подагра 

сеп. 28, 2023

забранени храни при подагра

Основните забранени храни при подагра са тези, богати на пурини. Изключването или ограничаването на тези храни от диетата, може да помогне за понижаване на нивата на пикочна киселина в кръвта.

Спазването на диета с ниско съдържание на пурини трябва да се прилага като допълнение към медикаментозното лечение на подагра, тъй като самостоятелно не може да доведе до излекуване. Може обаче да намали риска от повтарящи се пристъпи на подагра.

Кои храни трябва да избягвате при подагра?

Ето някои забранени храни при подагра:

Червено месо и месо от органи

Червеното месо и месото от органи са храни с високо съдържание на пурини. Те могат да повишат риска от хиперурикемия и да провокират пристъп на подагра.

За да ограничите риска, поддържайте нисък прием на тези храни:

  • черен дроб, бъбреци, мозък, език, сърце
  • говеждо, агнешко, свинско месо.

Може да си осигурите достатъчно протеини като консумирате яйца, боб, ядки, като същевременно ограничите количеството животински протеини.

Морски дарове и мазна риба

Някои видове морски дарове са с високо съдържание на пурини. Мазната риба, като риба тон и сьомга, са добри източници на омега-3 мастни киселини и обикновено се смятат за здравословни, но те също са с високо съдържание на пурини.

При подагра трябва да се избягват:

  • миди, скариди, омари
  • аншоа, сардини, херинга, скумрия, пъстърва, риба тон.

Ползите за здравето от яденето на риба обаче може да надвишат рисковете за хората с подагра.

Храни с високо съдържание на фруктоза

Фруктозата е естествена захар, която се съдържа в плодовете, зеленчуците, меда. Под формата на царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза се използва за направата на хиляди продукти, от безалкохолни напитки до печива.

При разграждане на фруктозата в тялото се получават пурини, които повишават нивото на пикочната киселина. Не всички източници на фруктоза обаче са еднакви.

Плодовете и зеленчуците като цяло са безопасни за хора с подагра, вероятно защото те има други хранителни вещества, които притъпяват ефектите на пикочната киселина.

Трябва обаче да се ограничи консумацията на храни, изкуствено подсладени с царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза. Такива са безброй преработени храни и напитки, например: подсладени зърнени храни, хлебни изделия, сладолед, торти, бисквити, бонбони, подсладени безалкохолни напитки и плодови сокове.

Алкохол

Алкохолът може да повиши нивата на пикочната киселина по следните начини:

  • алкохолните напитки съдържат пурини, които са особено високи в бирата
  • алкохолът повишава разграждането на нуклеотидите, друг източник на пурини, които могат да бъдат превърнати в допълнителна пикочна киселина
  • алкохолът намалява отделянето на пикочна киселина чрез урината.

Бирата има високо съдържание на пурини, докато виното има по-ниски нива на пурини и се счита за „безопасно“ в умерени количества за хора с риск от високи нива на пикочна киселина. Известно е обаче, че всички видове алкохол могат да провокират подагрозен пристъп.

Зеленчуци с високо съдържание на пурини

Преди се смяташе, че при подагра трябва да се избягват определени зеленчуци. Последните проучвания обаче показват, че консумацията на богати на пурини зеленчуци като аспержи, спанак и карфиол не влияе върху нивата на пикочната киселина и не повишава риска от пристъп на подагра.

Освен това яденето на зеленчуци може да помогне за поддържането на здравословно телесно тегло и да осигури на тялото важни витамини и минерали.

Прочетете за:
Упражнения при подагра
Диета при висока пикочна киселина
Бързо сваляне на висока пикочна киселина
Симптоми при подагра