Начало / Красота и здраве / Обрив по лицето – причини

Обрив по лицето – причини

ян. 6, 2020

обрив по лицето

Обривите по лицето са често срещани и много притеснителни за пациентите, тъй като засягат външиният им вид. Причините за поява на обрив по лицето са много разнообразни. В зависимост от причината обривите биват: инфекциозни (причинени от вирусни, бактериални, гъбични инфекции) и неинфекциозни, дължащи се на автоимунни причини, алергични реакции, излагане на слънчева светлина и др.

Характерен обрив по лицето се наблюдава при:

Розацея

Розацеята е хронично кожно заболяване, което се среща по-често при жени над 30 години. Фактори, провокиращи изявата на заболяването са: редица храни и напитки, слънчева светлина, стрес, медикаменти и др. При розацея се засяга кожата на лицето – носа, бузите. Първоначално се появява краткотрайно зачервяване на кожата на лицето – преходен еритем. По-късно зачервяването става постоянно, виждат се разширени малки кръвоносни съдове – телеангиектазии. Появяват се розово-червени възелчета и пустули (гнойни пъпки). Кожата на лицето е задебелена. Наблюдава се уголемяване на някои части на лицето – носа (ринофима), брадичката, клепачите, ушната мида.

Системен лупус еритематодес

Пеперудообразният обрив по кожата на лицето е един от най-характерните симптоми при системен лупус еритематодес. Обхваща кожата на носа и бузите и има форма на пеперуда. Обривът е яркочервен, рязко отграничен, с лек оток и минимално лющене. Провокира се от излагане на слънце.

Самостоятелно или в съчетание със системния лупус може да се наблюдава хроничен дискоиден лупус. Започва като овални еритемни плаки, които са хипопигментирани в центъра – дисковидни плаки. Те са надигнати, покрити с люспи, а кожата в центъра е атрофична. Обривът при хроничния дискоиден лупус не причинява болка и сърбеж, но може да остави белези.

Акне

При акне е налице повишена продукция на мастен секрет и възпаление на мастните жлези и космените фоликули. Най-често се засяга кожата на лицето, гърдите, гърба. Формират се милиуми, комедони, пустули (гнойни пъпки), които могат да се слеят и да се образува абсцес.

Импетиго

Импетигото е силно заразна, бактериална инфекция на повърхностните слоеве на кожата. Причинява се главно от стафилококи и стрептококи. По-често боледуват деца. Различават се два вида импетиго – булозно и небулозно. Обривът при небулозното импетиго най-често се локализира около носа и устата. Представлява мехурчета върху зачервена основа, изпълнени с жълтозелен ексудат. При разкъсване на мехурите, ексудатът засъхва в сламеножълти крусти.

Мелазма (хлоазма)

Мелазмата е състояние, при което по кожата на лицето се появяват кафяви петна с различна големина и форма. Среща се предимно у жени. Наблюдава се по време на бременност, при прием на контрацептивни средства, при ендокринни заболявания, чернодробни заболявание и др.

Други заболявания и състояния, при които може да се появи обрив по лицето са:

 • себореен дерматит
 • контактен дерматит
 • атопичен дерматит
 • псевдофоликулит на брадата при мъже
 • молускум контагиозум
 • морбили, рубеола, варицела
 • херпес зостер
 • еризипел (червен вятър)
 • витилиго
 • милиум
 • просто лентиго, сенилно лентиго
 • слънчево изгаряне и др.