Начало / Актуални теми / Как се диагностицира Базедова болест?

Как се диагностицира Базедова болест?

окт. 21, 2019

диагноза на Базедова болест

Базедовата болест е автоимунно заболяване, което се характеризира с хиперфункция на щитовидната жлеза в резултат на образуване на антитела срещу ТСХ-рецептора на тиреоидните клетки. Тези автоантитела водят до непрекъсната стимулация на щитовидната жлеза и повишено отделяне на тиреоидни хормони – Т3 и Т4 в кръвта. В резултат на това настъпват промени от страна на различни системи в организма.

За възникване на заболяването имат значение генетичната предразположеност и наличието на отключващи фактори като психотравма, вирусни и бактериални инфекции.

Как се диагностицира Базедова болест?

За диагностицирането на Базедовата болест допринасят следните методи:

Анамнеза

При разпита на пациента лекарят получава информация за оплакванията му. Насочващи към заболяването са следните симптоми:

  • от страна на щитовидната жлеза – увеличаване на размерите й, най-често дифузно.
  • от страна на нервната система и мускулатурата – безсъние и/или неспокоен сън; силно изразена емоционална лабилност; раздразнителност, свръхвъзбуденост; оживен и бърз говор; ситен тремор на пръстите на ръцете и мускулна слабост.
  • сърдечно-съдови прояви – сърцебиене, ритъмни нарушения, високо кръвно налягане за сметка на систолата – хипертония от систолен тип.
  • гастроинтестинални нарушения – чести дефекации с коликообразни болки.
  • очни промени – най-характерен е екзофталмът (леко до умерено изпъкване на очните ябълки). Могат да се наблюдават и редица други симптоми: разширена очна цепка (Dalrimple), рядко мигане (Stellwag), изоставане на горния клепач при поглед надолу (Graefe), недостатъчност на конвергенцията (Moebius), хиперпигментация на клепачите (Jellinek), повишена лакримация (Willbrand).
  • от страна на половата система – при жените могат да се наблюдават менструални нарушения като месечния цикъл може да бъде нередовен или въобще да липсва(олиго- до аменорея), може да има нормална менструация, но без настъпване на овулация (ановулаторни цикли) -това може да доведе до затруднения при опит за забременяване. При мъжете може да има понижение на либидото и потентността.
  • пациентите също така имат горещи вълни и повишено изпотяване. Съобщават за редукция на телесното тегло на фона на запазен или дори повишен апетит.

Физикално изследване

При прегледа на пациента чрез палпация на щитовидната жлеза се установява нейното дифузно увеличаване, гладка повърхност и плътно-еластична консистенция . Има палпаторно доловими вибрации в жлезата, а при аускултация се установява синхронен на систолата шум, който се дължи на повишен кръвоток. Кожата на пациентите с Базедова болест е обичайно гладка, мека и влажна – т.нар. кадифена кожа. Пулсът е ускорен често над 100 удара в минута. Установява се високо кръвно налягане с голяма разлика между систолата и диастолата.

Лабораторни изследвания

Основни за диагнозата са стойностите на тиреоидните хормони и ТСХ. При ниски стойности на ТСХ под 0.3 mIU/ml и високи стойности на тиреоидните хормони (FT3, FT4) диагнозата се потвърждава. Важно е още откриването на антитела насочени към ТСХ – рецептора на тиреоидните клетки, наречени ТРАТ(TRAb).

От изследванията могат да бъдат установени също: понижен общ холестерол, ниски нива на калий, повишени нива на калций. Може да има намален глюкозен толеранс (предиабетно състояние).

Ехографско изследване на щитовидната жлеза

Показва дифузно увеличаване на щитовидната жлеза и повишена васкуларизация.

С цел изключване на други заболявания, засягащи щитовидната жлеза могат да бъдат извършени още:

Автор: д-р Николета Кочанова

Прочетете за:
Базедова болест
Трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4) – щитовидни хормони
Сцинтиграфия на щитовидната жлеза