Начало / Хранене и диета / Диета при подагра – основни цели

Диета при подагра – основни цели

дек. 12, 2024

диета при подагра

Спазването на диета при подагра може много да помогне за справяне със симптомите на болестта. Подаграта е форма на артрит, причинена от високи нива на пикочна киселина в кръвта. В организма пикочната киселина се получава при разграждането на пурини. Пурините са група органични съединения, част от които се произвеждат в човешкото тялото, а друга част се приема с храната.

Какви са целите на диетата при подагра?

Основните цели на диетата при подагра са овладяване на симптомите, намаляване на честотата и тежестта на пристъпите на подагра и поддържане на цялостното здраве. Ето някои от целите:

Понижаване нивото на пикочна киселина в кръвта

При високи нива на пикочна киселина в кръвта се образуват уратни кристали, които се отлагат в тъканите около ставите и причиняват подагра. Ето защо главната цел е да се намали нивото на пикочна киселина чрез ограничаване приема на храни, богати на пурини. Пурините се разграждат до пикочна киселина в тялото.

Поддържане на здравословно тегло

Затлъстяването повишава риска от подагра. Наднорменото тегло е свързано с повишено производство на пикочна киселина и намалена ефективност на бъбреците при нейното отделяне. Освен това поддържането на нормално тегло помага за намаляване на натиска върху ставите и забавя прогресията на артрита.

Трябва обаче да избягвате бързи диети, тъй като продължителното гладуване и рязката загуба на тегло може да повишат нивата на пикочната киселина и да провокират пристъп на подагра.

Избягване на храни, които провокират подагрозен пристъп

Някои храни и напитки могат да предизвикат пристъп на подагра като повишат нивата на пикочната киселина. Една диета при подагра трябва да се фокусира върху избягването на тези тригери. Такива са например:

  • червено месо – говеждо, агнешко, свинско
  • месо от органи – черен дроб, бъбреци
  • морски дарове – аншоа, скариди, миди, омар, пъстърва, риба тон
  • алкохол – особено бира и спиртни напитки
  • подсладени напитки – безалкохолни напитки и плодови сокове с високо съдържание на фруктоза
  • някои зеленчуци – спанак, аспержи, гъби. Те са по-малко влияещи в сравнение с месото и морските дарове.

При някои хора храни като ягоди, портокали, домати, ядки могат да провокират пристъп на подагра, въпреки, че не са с високо съдържание на пурини. Ето защо е важно да следите кои храни и напитки могат да отключат симптоми при вас и съответно да коригирате диетата си.

Добра хидратацията

Поддържането на добра хидратация помага на бъбреците да изхвърлят пикочната киселина, намалявайки риска от образуване на кристали. Стремете се към поне 8-10 чаши вода на ден.

Прием на противовъзпалителни храни

Включете в диетата си храни с противовъзпалителни свойства, които могат да намалят честотата на пристъпите на подагра. Такива са например: череши, цитросови плодове, боровинки, ядки, пълнозърнести храни.

Балансирано хранене

Съсредоточете се върху диета с високо съдържание на:

  • плодове и зеленчуци – череши, зелени листни зеленчуци
  • пълнозърнести храни – кафяв ориз, овесени ядки
  • яйца и нискомаслени млечни продукти
  • ядки и семена – бадеми, орехи, ленено семе.

Целта на следването на диета при подагра не е да замени медикаментозната терапия (като алопуринол или колхицин), а да я подпомогне.

Прочетете за:
Забранени храни при подагра
Бързо сваляне на висока пикочна киселина
Упражнения при подагра
Симптоми на подагра