Начало / Бременност и раждане / Показания за предизвикване на раждане

Показания за предизвикване на раждане

мар. 11, 2024

предизвикване на раждане

Предизвикване на раждане (индукция на раждане) обикновено се препоръчва, когато здравето на майката или плода е изложено на риск, когато терминът е изтекъл или раждането спре да напредва. Ползите от раждането трябва да надвишават рисковете от продължаване на бременността.

Кога се предизвиква раждане?

Времето за индукция на раждането зависи от редица фактори, включително причината за индукция, здравето на майката и бебето и други медицински съображения.

Най-често се изчаква до 39 седмица от бременността, за да се предизвика раждане. Въпреки това, ако здравето на плода е изложено на риск, предизвикването на раждане преди 39 г.с. може да бъде най-безопасният вариант.

Показания за предизвикване на раждане

Индикациите за индукция на раждането могат да бъдат от страна на бременната, плода или комбинирани. Чести причини за предизвикване на раждане по вагинален път са:

Преносена бременност

Преносената бременност (продължава повече от 42 г.с.) е най-честата причина (до 70%) за предизвикване на раждане. При продължителна бременност има риск от усложнения както за майката, така и за бебето. При преносилите бременни жени се наблюдава намаляване на окситоциновите рецептори и раждането може да не започне, въпреки появата на фетално страдание. Ето защо до 6 дни след термина трябва да се придизвика раждане.

Диабет и бременност

При бременни жени с диабет индукция на раждането се прави към 38 г.с. Необходими условия са: добро състояние на плода, добър цервикален статус и липса на пелвио-фетална диспропорция. Ако маточната шийка е незряла, трябва да се направи предварителна подготовка с простагландини.

Предизвикването на раждането към 38 г.с. при бременни с диабет намалява риска от макрозомия на плода (едър плод). Бебетата, родени с макрозомия, са изложени на повишен риск от раменна дистокия и наранявания при раждане.

Тежка прееклампсия

При тежка прееклампсия, която не се повлиява от медикаменти се пристъпва към индукция на раждането при пелвик скор над 5 и при раждали жени. При нисък пелвик скор и при нераждали жени се предпочита родоразрешение чрез цезарово сечение.

Сърдечно-съдови заболявания

При бременни жени със сърдечно-съдови заболявания вагиналното раждане е най-щадящо. Ето защо е желателно при тях раждането да е планирано.

Пукнат околоплоден мехур

При бременни жени в последните седмици на бременността, след пукане на околоплодния мехур в рамките на 24 часа започва раждане. Този период е по-дълъг при бременност в по-ранен срок. При по-продължителен безводен период има риск от развитие на инфекция, която може да засегне както плода, така и майката. Ето защо може да се препоръча индукция на раждането.

Олигохидрамнион

Олигохидрамнионът е състояние, характеризиращо се намалено количество на околоплодната течност под 500 мл. Може да доведе до намален растеж на плода и други усложнения. За да се предотвратят допълнителни рискове за плода може да е необходимо предизвикване на раждане.  

Малформация на плода

При наличие на несъвместима с живота малформация на плода се предизвиква раждане.

Мъртъв плод

При мъртъв плод се пристъпва към предизвикване на раждане с цел да се предотврати развитието на синдром на мъртвия плод.

Rh – изоимунизация

При засегнати от Rh – изоимунизация плодове се предпочита предтерминно раждане. То ще даде възможност за своевременно обменно кръвопреливане, вместо прилагането на рисковата вътрематочна хемотрансфузия. Това кога ще се предизвика раждане зависи от тежестта на изоимунизацията.

Интраутеринна ретардация на плода

Интраутеринната ретардация представлява изоставане в растежа на плода и раждането му с по-ниско от нормалното тегло. Може да се дължи на различни причини, като плацентарна инсуфициенция или притискане на пъпната връв. Може да се препоръча предизвикване на раждане, ако растежът на бебето е силно ограничен, за да се предотвратят допълнителни усложнения.

Вътрематочна инфекция

Наличието на вътрематочна инфекция може да доведе до сериозни усложнения както за майката, така и за бебето, включително сепсис. Предизвикването на раждане често е необходимо, за да се предотврати разпространението на инфекцията и свързаните с нея рискове.

Елективна индукция

Елективната индукция се извършва без наличие на медицински показания, по желание на майката. Най-честите причини за планирано раждане са логистични (жената живее далеч от болнично заведение), желание за конкретен лекар да води раждането или да се избегне раждане на определена дата.

Елективната индукция трябва да се прилага само при доносена бременност със зрял плод и добър пелвик скор.

Прочетете за:
Условия за провеждане на индукция на раждането
Окситоцин при раждане